назад

37760372 828719283985696 3832512314515390464 nПісля народження дитини на батьків лягає безліч обов’язків, серед яких реєстрація місця проживання новонародженої дитини.

Згідно ч.1 статті 6 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» батьки повинні зареєструвати місце проживання новонародженої дитини протягом трьох місяців з дня державної реєстрації її народження.

Місцем проживання дитини є місце проживання її батьків (усиновлювачів) або одного з них, з ким вона проживає, опікуна або місцезнаходження навчального закладу чи закладу охорони здоров’я, в якому вона проживає. В першу чергу, дитина  не може бути зареєстрована  в квартирі чи будинку, де не зареєстрований  ні один з батьків (усиновлювачі) або у відповідних випадках, де не проживає опікун або не знаходиться навчальний заклад чи заклад охорони здоров’я, в якому вона проживає.

Згідно абзацу третього пункту 8 Правил реєстрації місця проживання затверджених постановою КМУ від 02.03.2016 р. № 207 за бажанням батьків чи одного з них документи для реєстрації місця проживання новонародженої дитини можуть бути подані через органи державної реєстрації актів цивільного стану під час проведення державної реєстрації народження дитини. Оскільки, видача свідоцтв про державну реєстрацію народження дитини може відбуватись в закладі охорони здоров’я, де відбувалися пологи, то документи на реєстрацію місця проживання можна також подати в пологовому будинку.

Отже, для реєстрації місця проживання новонародженої дитини необхідно подати:

письмову заяву встановленого зразка;

свідоцтво про народження дитини;

документ, що засвідчує особу законного представника (батьків, усиновлювачів);

квитанцію про сплату адміністративного збору.

У разі реєстрації місця проживання батьків за різними адресами, то місце проживання дитини реєструється разом з одним із батьків за письмовою згодою другого з батьків.

Після подання всіх необхідних документів для реєстрації місця проживання новонародженої дитини через органи ДРАЦС уповноважений працівник перевіряє достовірність поданих документів про що робить відповідний запис у заяві. Прийняті документи передаються до відповідного органу реєстрації. Довідка про реєстрацію місця проживання повертається до відповідного органу ДРАЦС або за бажанням батьків може бути видана у відповідному органі реєстрації, центрі адміністративних послуг або надіслана поштою.

Дану інформацію було надано 24 липня 2018 року керівником Зборівського бюро правової допомоги Марією Колісник під час консультування у приміщенні Ренівської сільської ради Зборівського району.

Також, у рамках Загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» проводилося інформування присутніх та надання практичних рекомендацій щодо захисту прав громадян з найбільш актуальних питань.

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу жителі Збаразького, Зборівського, Лановецького, Кременецького та Шумського районів можуть, зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (03546) 2-52-33, або за допомогою  скап – зв’язку: kremeneckiy_mc. Місцевий центр розташований за адресою: вул. Шевченка, 59А, м. Кременець та м. Зборів, вул. Б.Хмельницького, 47, тел.: (03540) 2-21-70, zborivske@legalaid.te.ua.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.