назад

Робочий візит Голови громадської організації «В пам’ять про полеглих – заради живих!»

151009 01Україна завжди славилася благодійністю своїх громадян. Благодійництво було, є і буде моральним обов’язком чи  не кожної людини. Для одних – це невід’ємна частина віри, для інших – природна потреба. Та в усіх випадках благодійність – це пожертвування. Людина віддає частину своїх коштів, часу, сил для того, щоб комусь стало краще.

Благодійність – це можливість ділитися душевним теплом, допомагати матеріально тим, хто цього потребує. Будь-яка допомога важлива і навряд чи можна визначити, яка більше, яка менше. Це небайдужість до чужої людини і добровільне бажання допомогти їй у важкій ситуації. Форми благодійності всі абсолютно рівнозначні. У кожного різні можливості. Хтось може дати хліб, хтось – гроші, хтось – проявити увагу.

 На цьому тижні до Сумського місцевого центру безоплатної вторинної правової допомоги завітав Голова громадської організації «В пам’ять про полеглих – заради живих!» та співзасновник Благодійної організації «Благодійний фонд «САГАСІТАС-Україна» Сергій Савченко. Він розповів про напрямки в роботі громадської організації: надання громадської допомоги АТО, переселенцям, сім’ям загиблих бійців, ініціювання та підтримка творчих проектів, спорту, благодійне будівництво, збори коштів на лікування, патріотичні проекти тощо.

У своїй промові Сергій Савченко відзначив, що на теперішній час вітчизняний бізнес переважною більшістю не є організованим інструментом соціальної допомоги і хаотичність її надання не є ефективним механізмом витрат коштів і це найчастіше стихійний процес, що керується емоціями, особистими симпатіями і смаками. Розвинута система некомерційного сектору на Заході і її синхронна взаємодія з комерційним є набагато ефективнішою, ніж в Україні.

Впровадження системного підходу у формуванні політики надання допомоги є ключовим у раціональному фінансуванні різних цільових програм. Такий підхід спрямовано на запровадження європейських та світових стандартів статусу благодійників та правового регулювання їх діяльності. Також він наголосив про свої позиції щодо введення розширеного переліку сфер благодійної діяльності, зокрема: допомога особам у кризових ситуаціях,  соціальне забезпечення та соціальні послуги, правова допомога, захист прав людини та основних свобод, розвиток територіальних громад.

В свою чергу Валентина Трошечко у своїй промові відмітила, що значною мірою виникає необхідність у підвищенні ролі громадських організацій у розвитку вітчизняних благодійних тенденцій і безпосередньої участі бізнесу в створенні таких організацій. Адже ніколи і ніяка влада не зможе заповнити всі ніші в суспільстві та вирішити абсолютно всі соціальні проблеми громадян.

«На мою думку, набагато ближче до істини ми будемо тоді, коли саме благодійність назвемо вершинним виявом гуманності. Аргументом на користь цього твердження є щонайменше те, що благодійність завжди є реальною справою — добровільною безкорисливою матеріальною, фінансовою, організаційною чи якоюсь іншою допомогою однієї людини чи групи людей іншій людині, яка такої допомоги потребує. Отже, на відміну від інших виявів, які, умовно кажучи, є пасивними реалізаціями гуманності, благодійність передбачає дієве ставлення людей одне до одного, спрямоване на підтримку тих і допомогу тим, хто цього потребує. Таке розуміння сутності благодійності й стверджує мене в думці, що саме ця здатність людської натури є найвищим виявом людського в цій натурі!»

У ході зустрічі визначено основні напрямки подальшої співпраці між Сумським місцевим центром безоплатної вторинної правової допомоги та громадською організацією «В пам’ять про полеглих – заради живих!».

В рамках візиту Сергій Вікторович мав змогу поспілкуватися із працівниками центру та обговорити ряд питань, що стосувалися проведення спільних заходів. Він відмітив, що Україна має багату історію ефективної благодійної діяльності. Звернення до славного досвіду нашого минулого та його врахування дозволить, щоб благодійність стала невід’ємним атрибутом суспільства, складовою частиною суспільної свідомості, моральним обов’язком чи не кожної заможної людини. Тому, благодійництво і благодійна діяльність потребує всілякого заохочування державою, при партнерській підтримці бізнесу і тісній участі некомерційних організацій.