назад

Робота адвокатів Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

У системі безоплатної правової допомоги вперше в Україні запроваджено стандарти якості надання правової допомоги, розроблені адвокатами та схвалені Радою адвокатів України. Клієнти Центрів з надання БВПД, які потребують послуг адвоката, сьогодні мають  можливість одержати якісні послуги безкоштовно. Треба зазначити, що створені центри  ніяким чином не впливають на роботу адвокатів, не організовують їх роботу, а виконують стосовно них допоміжну функцію “бек-офісу”.

Охтирським місцевим центром з надання БВПД вже видано три доручення адвокатам. Зустрічі клієнта і правозахисника відбувалися в адвокатській кімнаті Центру. Як зазначив один з адвокатів, доручена йому справа засвідчила, що клієнт не міг повірити в те, що можливо  досягти справедливого вирішення справи. Ще кілька тижнів тому жінка не мала змоги заплатити значні кошти адвокату, бо має невелику пенсію, статус інваліда ІІІ групи.  Спілкування з працівниками установи, адвокатами, які співпрацюють з місцевим центром, переконали її в тому, що вона не залишилася наодинці зі своєю проблемою.

Дехто скептично ставиться до послуг адвоката, які надаються безкоштовно. Звертаємо увагу на те, що безкоштовними вони є для клієнта, а держава оплачує послуги правозахисника. Крім того,  хочемо звернути увагу на професіоналізм адвокатів. На черговій нараді директор місцевого центру Тамара Козир        зазначила, що всі адвокати, які надають безоплатну правову допомогу, підвищують свою кваліфікацію за єдиною програмою не менше 30 годин на рік, що втричі перевищує вимоги Ради адвокатів України.

З адвокатами, які не дотримуються стандартів якості, не підвищують кваліфікацію, мають дисциплінарні стягнення, центри безоплатної правової допомоги відразу припиняють співпрацю.