назад
19.06.23

Роль адвокатів у захисті підозрюваних у скоєнні воєнних злочинів: серія відео-лекцій та тренінгів для адвокатів

Притягнення до відповідальності за вчинення воєнних злочинів, скоєних в Україні, – це складне завдання та довготривале. Масштаби таких злочинів, великий розмір територій, на якій вони були вчинені та велика кількість потенційних потерпілих осіб можуть стати проблемою для будь-якої правозахисної та судової системи. Навіть із залученням Міжнародного кримінального суду та будь-яких можливих судових процесів, згідно з механізмом універсальної юрисдикції в іноземних державах, основний тягар притягнення до відповідальності за вчинення воєнних злочинів, лягає на плечі української судової системи.

Україна – правова держава і має забезпечувати справедливе правосуддя для кожної людини. Саме тому важливо, щоб інтереси воєнних злочинців у суді представляв адвокат, навіть якщо це заочні процеси. Це свого роду також виклик для правничої спільноти, адже багато адвокатів намагаються цього уникнути, бо за собою це несе певні репутаційні втрати.

IBA у співпраці з Міністерством юстиції України та Координаційним центром з надання правової допомоги підготували серію відеолекцій та планують проведення трьох онлайн-тренінгів для адвокатів на тему «Міжнародний погляд на національний суд за воєнні злочини за статтею 438 Кримінального кодексу України. Роль адвокатів в захисті воєнних злочинців».

Тренери – міжнародні експерти. Тренінги відбудуться англійською мовою. Для учасників буде забезпечено переклад від USAID Justice for All Activity.

Дати та час проведення онлайн-тренінгів: 22, 23 та 29 червня 2023 року, 16:00 (тривалість заходу 1 год.)

Детальна інформація про тренерів кожного окремого заходу тут.

Кількість учасників обмежена. Тренінги відбудуться на платформі ZOOM. Для участі у конкурсному відборі на заходи необхідно заповнити цю реєстраційну форму.

З підготовленими і вже опублікованими відео-лекціями можна ознайомитись за посиланням: https://bit.ly/3NtXtx8

  • роль адвоката в судових процесах у справах про воєнні злочини;
  • тлумачення статті 438 Кримінального кодексу України через міжнародні стандарти та практику;
  • особливий акцент на заочному судочинстві – стаття 323 Кримінально-процесуального кодексу України;
  • право на справедливий судовий розгляд – важливість права на справедливий судовий розгляд для довіри до судових процесів у справах про воєнні злочини та особлива роль захисту в судах у справах про воєнні злочини;
  • міжнародні стандарти прав на справедливий суд – з акцентом на права, пов’язані з захистом;
  • підстави звільнення від кримінальної відповідальності;
  • докази отримані під тортурами;
  • статус військовополонених у міжнародному збройному конфлікті;
  • питання призначення покарання.