назад

Розірвання шлюбу у судовому порядку

30062017sud

Здавна шлюб вважали священним союзом між чоловіком та жінкою, а сім’я була важливим елементом суспільства та держави. За багато років законодавчі підходи до шлюбу неодноразово змінювалися, однак шанобливе ставлення до сім’ї залишалося незмінним.

В Україні шлюбом називають сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану, це визначено статтею 21 Сімейного кодексу України. Варто зазначити, що лише за взаємною згодою жінки та чоловіка можливо укласти шлюб.

Нажаль, іноді стається так, що проживання однією сім’ю стає нестерпним через різні погляди на життя, чи протиправну поведінку одного з подружжя. В таких випадках Українське законодавство дозволяє розірвати шлюб. У випадку, якщо подружжя немає неповнолітніх дітей, шлюб можна розірвати в державному органі реєстрації актів цивільного стану, а в інших випадках доведеться звертатися до суду. Також слід зазначити, що в період вагітності дружини, а також до досягнення дитиною одного року розірвати шлюб неможливо окрім випадків, коли інша особа визнає батьківство щодо неї, а також у випадках, коли один з подружжя скоює протиправні дії.

 Про те,  на  які правові аспекти  слід звертати увагу при розірванні шлюбу, консультують фахівці Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.   

При розгляді справ про розірвання шлюбу суд зобов’язаний всебічно з’ясувати взаємостосунки сторін, дійсні мотиви розірвання шлюбу, вжити заходів до примирення подружжя як при підготовці справи до судового розгляду, так і в судовому засіданні. Суди зобов’язані розглядати справи про розірвання шлюбу, як правило, за участю обох сторін. Тільки їх особиста участь у процесі дає можливість суду всебічно з’ясувати сімейні взаємостосунки, мотиви розірвання шлюбу, дійсні причини розлучення. Розгляд справ за відсутності однієї із сторін іноді призводить до того, що в рішенні наводяться відомості, які ганьблять відсутнього чоловіка (дружину) чи вказується на його (її) непристойну поведінку тоді, як ці обставини матеріалами справи не підтверджуються, а відомі зі слів іншої сторони.

Розгляд справи за відсутності одного з подружжя, який не з’явився, можливий лише у виняткових випадках і за мотивованою постановою суду. При неявці в судове засідання без поважних причин подружжя суд відкладає розгляд справи. А при неявці за повторним викликом суд залишає позов без розгляду, якщо не вважає можливим вирішити справу лише за наявними матеріалами.

Суд з’ясовує фактичні взаємини подружжя, дійсні причини позову про розірвання шлюбу, бере до уваги наявність малолітніх дітей, дітей-інвалідів та інші обставини життя подружжя.

Він постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечать інтересам, що мають істотне значення, одного з них або їхніх дітей.

Одночасно з розірванням шлюбу суд може розглядати спори про те, з ким із батьків повинні проживати неповнолітні діти, а також спори про стягнення аліментів на дітей або чоловіка (дружину), про поділ майна, яке є спільною сумісною власністю подружжя. Вказані спори розглядаються в шлюбно-розлучному процесі, якщо про це заявлено прохання одного або обох із подружжя і якщо суд визнає це за необхідне в інтересах захисту неповнолітніх дітей чи непрацездатного чоловіка (дружини).

  Також, перш, ніж звернутися до суду, подружжя має право укласти договір, в якому можна встановити розмір аліментів на дітей,  визначити, з ким з батьків будуть проживати діти, та яку роль у вихованні дітей братиме другий з подружжя. Даний договір має бути нотаріально посвідченим.

  Проте, не варто розлучатися при першій же суперечці, спочатку необхідно все добре обдумати, та вжити всіх заходів для збереження шлюбу, адже в першу чергу, через суперечки батьків страждають діти. А також не варто забувати, що міцна сім’я є основою кожної держави.

Нагадуємо, що отримати безоплатну правову допомогу у вигляді юридичних консультацій з питань, сімейного, цивільного, трудового та інших галузей законодавства громадяни можуть звернувшись до Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який знаходиться за адресою:м. Полтава, вул. Міщенка 2, тел.(0532) 50-27-22.   

Додаткового повідомляємо, що для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.