назад
19.06.15

Розвиток співпраці в рамках Меморандуму про співпрацю між НААУ та Міністерством юстиції України у сфері надання безоплатної правової допомоги

49415 червня 2015 року на офіційному веб-сайті Національної асоціації адвокатів України з’явилося інтерв’ю заступника голови Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України Валентина Гвоздія в програмі «Телеекспрес» на каналі Еспресо.ТВ. У зазначеному інтерв’ю йшлося, зокрема, про інститут адвокатури в Україні, діяльність Національної асоціації адвокатів України, Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради юстиції, судову реформу та перспективу подолання корупції в системі правосуддя та ін.

Інтерв’ю торкнулося й питання функціонування та подальшого розвитку системи надання безоплатної правової допомоги в Україні, стосовно чого Валентин Гвоздій поширив інформацію про нібито дисбаланс витрат державного бюджету на систему безоплатної правової допомоги, коли близько 50% виділених державою грошей ідуть на утримання адміністративної складової системи, та нібито можливість отримання безоплатної правової допомоги кожним бажаючим, незважаючи на рівень доходів та матеріальний стан.

Висловлені твердження не відповідають дійсності і, на думку Координаційного центру з надання правової допомоги, завдають шкоди діловій репутації системи надання безоплатної правової допомоги загалом та Координаційного центру зокрема.

У зв’язку з цим каналом Еспресо.ТВ 18 червня 2015 року було надано ефірний час для спростування поширеної від імені Національної асоціації адвокатів України неправдивої інформації.
На виконання положення Меморандуму про співпрацю між Національною асоціацією адвокатів України та Міністерством юстиції України у сфері надання безоплатної правової допомоги (пункт 2.2.1 щодо оперативного розміщення інформації, зміст якої може становити спільний інтерес, на веб-сайтах unba.org.ua, minjust.gov.ua та legalaid.gov.uа, інших доступних інформаційних ресурсах) Координаційний центр звернувся до Національної асоціації адвокатів України стосовно забезпечення якнайшвидшого розміщення на офіційному веб-сайті Національної асоціації адвокатів України інтерв’ю директора Координаційного центру з надання правової допомоги від 18 червня 2015 року про роботу системи безоплатної вторинної правової допомоги з метою спростування неправдивої інформації, поширеної у прямому телеефірі та на офіційному веб-сайті Національної асоціації адвокатів України.

Переглянути відеозапис згаданого інтерв’ю директора Координаційного центру

Переглянути лист Координаційного центру до Національної асоціації адвокатів України

Довідково
Меморандум про співпрацю у сфері надання безоплатної правової допомоги укладено 19 листопада 2013 року між Національною асоціацією адвокатів України та Міністерством юстиції України. Органами, які забезпечують виконання Меморандуму, є Рада адвокатів України та Координаційний центр з надання правової допомоги.

У рамках виконання Меморандуму здійснюється співпраця у напрямах інформаційної взаємодії та підвищення кваліфікації адвокатами; дотримання гарантій адвокатської діяльності та захист професійних прав адвокатів; розроблення, затвердження та впровадження стандартів якості надання безоплатної правової допомоги; моніторингу та оцінювання якості надання адвокатами безоплатної правової допомоги.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter