назад

Семінар у сфері захисту прав споживачів

14Як захистити права споживачів? Якими є умови повернення або заміни товару? Які товари не підлягають обміну або ж поверненню? На ці та інші питання захисту прав споживачів поінформувала безробітних, які перебувають на обліку у Камінь-Каширській районній філії Волинського обласного центру зайнятості, фахівець відділу Камінь-Каширське бюро правової допомоги Інна Бондар 13 березня 2019 року. Захід відбувся у межах тематичних тижнів права системи БПД.

Інна Бондар зауважила, що впродовж 14 днів покупець має право повернути або замінити товар, який не підійшов, на інший за умов: якщо товар не використовувався, збережено його товарний вигляд, споживчі властивості, пломби, ярлики, збережено розрахунковий документ з датою продажу. Наголосила, що пізніше повернути товар можна тільки за наявності гарантійного талона.

Під час заходу фахівець бюро детально зупинилася на роз’ясненні Міністерства Охорони Здоров’я України щодо можливості повернення ліків до аптек із 1 січня 2019 року. Інна Бондар розповіла, що повертати можна лише лікарські засоби та медичні вироби неналежної якості. Для цього необхідно пред’явити розрахунковий документ на їхнє придбання. У такому випадку споживач має право просити повернути сплачені за ліки гроші або замінити препарат на аналогічний. Сам факт неналежної якості підтверджується такими документами: висновком щодо якості лікарських засобів, виданий підпорядкованою лабораторією територіального органу Держлікслужби або уповноваженою лабораторією; розпорядженням Держлікслужби щодо заборони обігу лікарського засобу. Щоб убезпечити себе і не придбати неякісні ліки, МОЗ рекомендує перевіряти медичні препарати на сайті Держлікслужби, щоб переконатися, що придбані препарати не заборонені, також на вимогу покупця аптеки мають надати документи, які підтверджують належну якість продукції, зокрема, сертифікат якості виробника.

На завершення зустрічі присутні дізналися, куди звертатися за правовою допомогою у випадку порушення їхніх прав, як споживачів, отримавши тематичні друковані матеріали та буклети про систему безоплатної правової допомоги в Україні.

53691264 1973092969455024 195392961536589824 n

Довідково:

Ковельський місцевий центр з надання БВПД знаходиться за адресою: м. Ковель, вул. С. Бандери, 5, тел.: (03352) 3-30-63(пн–пт з 9:00 до 18:00). kovel.volyn@legalaid.lt.ua.

Камінь-Каширське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Камінь-Каширський, вул. Шевченка, 8, тел. (03357) 2-23-03 (пн–пт з 9:00 до 18:00).

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).