назад

119614У зв’язку з подіями, що мали місце під час досудового розслідування однієї з резонансних справ, Координаційний центр з надання правової допомоги надав роз’яснення щодо терміну дії доручення з надання адвокатами безоплатної вторинної правової допомоги.

У Координаційному центрі наголосили, що відповідно до п.5 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», право на безоплатну вторинну правову допомогу мають особи, які відповідно до положень кримінального процесуального законодавства вважаються затриманими.

Для надання такої допомоги, відповідно до Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, негайно після фактичного затримання особи суб’єкт подання інформації повідомляє про таке затримання відповідний регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Останній, відповідно до згаданого порядку, призначає адвоката шляхом видачі доручення для надання такій особі безоплатної вторинної правової допомоги протягом її перебування під вартою, якщо особа самостійно не залучила іншого захисника за договором про надання правової допомоги.

Термін дії такого доручення – протягом строку затримання, а у разі обрання затриманій особі запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою – до моменту завершення строку тримання під вартою.

Дія такого доручення припиняється виключно у випадках, визначених статтею 23 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», зокрема, коли обставини чи підстави, за наявності яких особа була віднесена до категорій осіб, передбачених частиною першою статті 14 Закону, припинили своє існування.


Інформація взята с сайту http://zib.com.ua/