назад

Що робити, якщо у Вас відсутній ідентифікаційний код боржника?

79 main-300x197Останнім часом, з огляду на Закон України “Про виконавче провадження”, у якому ідентифікаційний номер боржника зазначений як обов’язковий елемент виконавчого листа, почастішали випадки залишення позовних заяв, заяв про видачу судового наказу тощо без руху у зв’язку з недоліками, у якості яких і виступає відсутність у заявах ідентифікаційного номеру відповідача чи боржника.

       У таких випадках суд звісно надає час позивачу чи заявнику для усунення недоліків, але ж проблема полягає в тому, що ідентифікаційний код людини є інформацією, що захищена Законом України “Про захист персональних даних”, а отже отримати їх сторонній людині майже неможливо.

Як же вирішити цю проблему?

       Насправді, вже досить давно існує затверджений механізм отримання судом ідентифікаційних кодів, який прописаний у спільному наказі Державної судової адміністрації України та Державної податкової служби України про затвердження Порядку надання судам загальної юрисдикції інформації про облікові картки платників податків боржників та стягувачів № 30/44 від 26 лютого 2013 року.

       Відповідно до цього Порядку суди загальної юрисдикції із застосуванням автоматизованої системи документообігу суду можуть подавати в електронній формі через інформаційно-телекомунікаційні мережі з впровадженою системою захисту інформації та використанням електронного цифрового підпису, запити до Державної податкової служби та після їх обробки отримувати інформацію про реєстраційні номери облікових карток платників податків боржників та стягувачів для внесення цих даних до виконавчого документа, що видається відповідно до вимог процесуального законодавства.

       На жаль, не всі судді самостійно використовують у своїй діяльності цей порядок. Під час подання позовної заяви або заяви про видачу судового наказу та за відсутності у Вас ідентифікаційного коду боржника, доцільно заявляти клопотання про його отримання за запитом суду.

       Також, слід зазначити, що аналогічна проблема може виникнути вже на стадії виконання судового рішення. При цьому слід враховувати правовий висновок Верховного Суду України, викладений у постанові від 25 червня 2014 року по справі № 6-62цс14, в якому зазначено, що так як у вимогах до виконавчого документів має бути зазначений зокрема й індивідуальний ідентифікаційний номер боржника, а отже державний виконавець має право в разі невідповідності змісту виконавчого листа вимогам закону відмовити у відкритті виконавчого провадження.

       Але, з іншого боку, відповідно до п. 3 ч. 3 ст. 18 Закону України “Про виконавче провадження” виконавець під час здійснення виконавчого провадження має право з метою захисту інтересів стягувача одержувати безоплатно від державних органів, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, посадових осіб, сторін та інших учасників виконавчого провадження необхідні для проведення виконавчих дій пояснення, довідки та іншу інформацію, в тому числі конфіденційну.

       Таким чином, у державного виконавця також є можливість отримати інформацію щодо ідентифікаційного коду боржника. Тому, якщо Ваш виконавчий документ не містить інформації щодо ідентифікаційного коду боржника, Ви також можете звернутись до державного виконавця з заявою про витребування такої інформації у відповідного органу.

За додатковою інформацією до Вільнянського бюро правової допомоги можна звернутись за адресою: м. Вільнянськ, вул. Бочарова, 5, тел. 06143) 4-00-23.