назад

Що робити, якщо вашу квартиру затопили? Хто винен, як діяти і головне – хто заплатить за ремонт?

SuR 180619 01Отже, що робити, якщо:

Вас затопили. Необхідно якомога швидше юридично зафіксувати факт затоплення. Для складання відповідного акта потрібно запросити представників організації, яка обслуговує будинок, і сусідів, які засвідчать те, у якому стані знаходиться ваша квартира. Слід зазначити, що представники ЖКГ або ОСББ дуже неохоче погоджуються на складання акта, тому що для них це додаткові адміністративні та юридичні клопоти. Але відмовити Вам вони не мають права, тому наполягайте на своєму.

У крайньому випадку в ЖКГ або ОСББ можна звернутися письмово, зареєструвавши це звернення, а потім скласти акт самостійно із залученням свідків-сусідів. Для складання позову необхідні також висновки судової будівельно-технічної експертизи. Це платна послуга, але суму, витрачену на проведення експертизи, компенсують за рішенням суду (зрозуміло, у разі, якщо суд прийме рішення на Вашу користь).

Ви затопили. У разі, якщо причиною затоплення стали несправності в мережі тепло- або водопостачання, Вам необхідно знайти відповідальних за несправну роботу мереж. Для цього в першу чергу потрібно звернутися в обслуговуючу будинок організацію і затребувати документи, які закріплюють цю відповідальність за відповідним комунальним підприємством. Також потрібно провести незалежну технічну експертизу, яка підтвердить, що причиною інциденту стала саме несправність мереж. Якщо в суді буде доведено вину підприємства, що обслуговує їх, то вартість такої експертизи буде Вам повернута за рахунок винного.

Експертиза у справі про затоплення квартири та відшкодування завданих збитків має колосальне значення. По-перше, вона може встановити як сам факт і причини затоплення, так і обсяг збитків, завданих власнику житла. Від розміру збитків і буде залежати вид експертизи. Якщо збиток невеликий (при затопленні постраждала побутова техніка, меблі, відклеїлися шпалери), можна обійтися лише оціночної експертизою для визначення фактичної вартості завданих збитків. У тому випадку, коли розмір збитку більш значний (пошкоджено стіни, перекриття будинку, з’явився грибок), необхідно провести будівельно-технічну експертизу. Відомі випадки, коли затоплення квартири відбувається систематично, і причини цього неможливо визначити. Для цього потрібно провести комплексну будівельно-технічну експертизу, яка дозволить встановити, що всьому виною, ймовірно, є неправомірні дії сусідів, які проживають поверхом вище. Наприклад, облаштування в квартирі саду з басейном.

Якщо Ви не врегулювали спірне питання в досудовому (добровільному) порядку з сусідами і не дійшли згоди про відшкодування шкоди, Вам доведеться звертатися до суду.

Для цього необхідно подати позов до суду. Слід пам’ятати, що в Україні діє змагальний процес, і кожна сторона повинна довести ті факти і обставини, на які вона посилається. Це стосується і розміру збитку, який потерпіла сторона хоче витребувати у винуватця затоплення. Варто відзначити, що справа буде розглядатися в суді на підставі наданих Вами документів, чеків про покупку необхідних товарів, актах прийому-передачі на виконання ремонту в квартирі, висновок експерта. І чим вище сума заподіяної шкоди, тим вище буде і судовий збір.

Так само в самому суді доведеться доводити, що крім матеріального збитку Вам заподіяно і моральна шкода. Вона компенсується грошима, іншим майном або в інший спосіб, незалежно від матеріальних збитків, які підлягають компенсації, і не пов’язана з розміром цієї компенсації. Моральна шкода компенсується одноразово.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.