назад

Що включає в себе послуга “Муніципальня няня”

З 1 січня в Україні розпочала діяти соціальна програма «Муніципальна няня». З її допомогою уряд може відшкодовувати батькам частину зарплати няні, яка доглядає дітей до трьох років.
30 серпня 2019 року в рамках правопросвітницької кампанії «Відповідальне батьківство» загальнонаціонального проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО», працівники Чигиринського бюро правової допомоги спільно з фахівцями Чигиринського РВ ДРАЦС ГТУЮ у Черкаській області провели круглий стіл.
Під час зустрічі було обговорено порядок відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років.
Муніципальна няня – будь-яка фізична особа – підприємець юридична особа, яка надає послугу з догляду за дітьми, крім державних і комунальних закладів дошкільної освіти, та з якою укладено договір про здійснення догляду за дитиною до трьох років.
Обговорюючи проект «Муніципальна няня» начальник бюро, Ірина Іванівна зазначила, що більшість нянь працюють у “тіні” і не мають жодних соціальних гарантій, не здійснюють жодних відрахувань до пенсійного фонду, а програма «Відповідальне батьківство» – позитивний крок щодо забезпечення соціального захисту неформально зайнятих працівників.
Згідно п. 5 Постанови Кабінету Міністрів України від 30 січня 2019 р. № 68 право на отримання компенсації послуги “муніципальна няня” мають громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які є батьками (усиновлювачами), опікунами дитини до трьох років і на законних підставах проживають на території України.
Щоб отримати відшкодування, необхідно укласти договір з муніципальною нянею. Звернутися у відділ соцзахисту відповідної ради за місцем проживання та надати: копію офіційно укладеного з нянею договору; документи, що підтверджують оплату послуг няні (квитанції, чеки, виписки з банківського рахунку); свій паспорт, реєстраційний номер облікової картки платника податків, свідоцтво про народження дитини; заяву на отримання компенсації.
Учасники круглого столу визначили необхідність щодо проведення спільних інформаційно-просвітницьких заходів.
Нагадуємо, що за безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Черкаського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Черкаси, вул. Гоголя, 221; тел.: (0472) 333-228.