назад

Херсон: про гарантоване державою право на БПД говорили під час тематичної зустрічі

Тематична зустріч «Надання правової допомоги особам з інвалідністю», під час якої була презентована серія буклетів щодо захисту законних прав та інтересів осіб з інвалідністю, відбулась 29 серпня в Регіональному центрі з надання БВПД у Херсонській області.

Активну участь в роботі взяли голова громадської організації «Ініціатива на захист прав людей з інвалідністю» Яна Лебєдєва та член  правління Михайло Лебєдєв,  регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Оксана Тропіна, старший інспектор з особливих доручень Управління забезпечення прав людини НПУ Ілля Андрійовський, адвокат і фахівець Херсонського  місцевого центру з надання БВПД Володимир Куценко, а також організатори заходу – заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко та начальниця відділу комунікацій та правопросвітництва Лариса Аболончикова.

Обговорюючи питання захисту прав осіб з інвалідністю та донесення до кожного з них важливої інформації, Олена Іпатенко наголосила, що серед гарантованих державою прав неабияку роль відіграє й право на безоплатну правову допомогу.
Вона пояснила, що звернувшись до місцевих центрів з надання БВПД чи бюро правової допомоги, особи з інвалідністю можуть отримати в повному обсязі безоплатну первинну правову допомогу, що включає:

  1. надання правової інформації;
  2. надання консультацій і роз’яснень з правових питань;
  3. складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру);
  4. надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

Особам з інвалідністю, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, гарантовано право й на безоплатну вторинну правову допомогу, що включає такі види правових послуг:

  1. захист;
  2. здійснення представництва інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;
  3. складення документів процесуального характеру.

Володимир Куценко, у свою чергу, зауважив, що звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги подаються зазначеними особами до місцевих центрів чи бюро за місцем їх фактичного проживання незалежно від реєстрації місця проживання чи перебування.
Звернення, що стосуються осіб з інвалідністю, визнаних судом недієздатними або дієздатність яких обмежена судом, подаються їх опікунами або піклувальниками за місцем фактичного проживання таких осіб або їх опікунів чи піклувальників незалежно від реєстрації місця проживання чи місця перебування особи.

Разом зі зверненням про надання БВПД особа з інвалідністю або її законний представник подають:

  • документи, що посвідчують особу (паспорт або інший документ),
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків,
  • пенсійне посвідчення або посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, або довідку медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) про встановлення інвалідності;
  • довідку про розмір пенсії або довідку про розмір соціальної допомоги, що призначаються замість пенсії.
    Водночас, у разі потреби, працівники системи БПД можуть надавати безоплатну правову допомогу особам з інвалідністю за місцем проживання чи перебування таких осіб.

Окрім того, Олена Іпатенко звернула увагу присутніх, що отримати юридичну консультацію можна також онлайн за допомогою інформаційно-правової бази «WikiLegalAid», а Лариса Аболончикова повідомила, що в межах проекту «Я МАЮ ПРАВО!» стартувала інформаційна кампанія «Споживач в мережі», яка присвячена захисту прав споживачів при купівлі товарів та послуг онлайн. До того ж гості дізнались про можливість стати присяжними (інформаційна кампанія «Суд за участі присяжних») та про способи захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг (правопросвітницька кампанія «Чесна платіжка») тощо.

Але увага громадських активістів була прикута до буклетів, видання яких здійснено за підтримки українсько-канадського проекту “Доступна та якісна правова допомога в Україні” і які були передані для членів громадської організації «Ініціатива на захист прав людей з інвалідністю», яку представляли Яна та Михайло Лебєдєви.

Підсумком зустрічі стали домовленості щодо проведення спільних заходів, серед яких лекції та правове інформування з подальшим консультуванням осіб з інвалідністю.

Слід додати, що серія буклетів, яку презентували фахівці Регіонального центру з надання БВПД,  розроблені з метою захисту законних прав та інтересів осіб з інвалідністю і допоможуть у вирішенні конкретних питань.

Переглянути / Завантажити їх  можна за посиланнями нижче:

Оформлення статусу
особи
з інвалідністю
Inv booklets 02Складання індивідуальної
програми реабілітації
осіб з інвалідністю
Inv booklets 03Забезпечення особи
з інвалідністю технічними
та іншими засобами реабілітації
Inv booklets 04
Встановлення пандусу
для людини
з інвалідністю
Inv booklets 05
Освіта осіб
з особливими освітніми потребами: о
тримання освіти особами з інвалідністю
Inv booklets 06
Освіта осіб
з особливими освітніми потребами:
інклюзивне навчання
Inv booklets 07Реалізація особою
з інвалідністю
свого права на працю
Inv booklets 08
Права та обов’язки
осіб з інвалідністю щодо утримання
Inv booklets 09
Допомога особі,
яка проживає разом
з особою
з інвалідністю
I чи II групи внаслідок психічного розладу, догляд за нею
Inv booklets 10Надбавка на догляд
за особами з інвалідністю
з дитинства та дітьми з інвалідністю