назад
04.11.15

Щодо неправдивої інформації про підстави припинення надання безоплатної вторинної правової допомоги затриманому Геннадію Корбану

korban2

4 листопада 2015 року на веб-сайті www.ukrop.com.ua опубліковано статтю під назвою «Із команди адвокатів Корбана відкликали захисника, який «клав на лопатки» чернігівських суддів», інформація у якій в частині взаємодії затриманого Геннадія Олеговича Корбана із адвокатом Шевчуком Олексієм Анатолійовичем на підставі доручення, виданого Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у м.Києві, не відповідає дійсності. Координаційний центр з надання правової допомоги у межах повноважень надає відповідні роз’яснення.

Зокрема, у згадані статті на веб-сайті www.ukrop.com.ua зазначено:
«Центр безоплатної правової допомоги відкликав з команди захисників Геннадія Корбана адвоката Олексія Шевчука. Про це повідомив журналіст Ростислав Демчук на своїй сторінці в Facebook. За його словами, вказівку на це дали з Адміністрації Президента України.

Адвокат Олексій Шевчук своїми виступами довів до сказу не лише чернігівських суддів та прокурорів, але й керівництво АП, ГПУ, СБУ. А у відповідь на це Олексій був відкликаний Центром безоплатної правової допомоги з команди захисників Геннадія Корбана на прохання керівництва Адміністрації Президента України», – написав Ростислав Демчук.

Журналіст повідомив, що Олексій Шевчук є «безкоштовним» адвокатом і був запрошений в команду захисників арештованого Геннадія Корбана Центром безоплатної правової допомоги.»

Координаційний центр з надання правової допомоги (далі – Координаційний центр) наголошує, що відповідно до п.5 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», право на безоплатну вторинну правову допомогу мають особи, які відповідно до положень кримінального процесуального законодавства вважаються затриманими. Для надання такої допомоги, відповідно до Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, негайно після фактичного затримання особи суб’єкт подання інформації повідомляє про таке затримання відповідний регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Останній, відповідно до згаданого порядку, призначає адвоката шляхом видачі доручення для надання такій особі безоплатної вторинної правової допомоги протягом її перебування під вартою, якщо особа самостійно не залучила іншого захисника за договором про надання правової допомоги.

З1.10.2015 до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у м. Києві (далі – Регіональний центр) надійшло повідомлення про затримання в порядку ст. 208 КПККорбана Геннадія Олеговича за підозрою у вчиненні злочинів, передбачених ст. 349, ч.5 ст. 191, ч.2 ст. 289, ч.1 ст. 255 КК України.

Уповноваженою службовою особою Регіонального центру (черговим) згідно з графіком чергування адвокатів було видано доручення від 31.10.2015 №026-0014456 адвокатуШевчуку Олексію Анатолійовичу для надання безоплатної вторинної правової допомоги затриманому. Термін дії такого доручення – протягом строку затримання, а у разі обрання затриманій особі запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою – до моменту завершення строку тримання під вартою.

За інформацією Генеральної прокуратури України, клопотання про обрання Корбану Г.О. запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою за даним провадженням задоволено не було, і його було звільнено з-під варти в залі суду. Таким чином, термін дії доручення адвокату Шевчуку О.А. від 31.10.2015 №026-0014456 завершився.

Інформацію підтверджено адвокатом Шевчуком О.А.: «Повідомляю, що моє доручення на захист Корбана Г.О. припинило свою дію, оскільки минуло 72 години, клієнта було звільнено з-під варти. Звільнення з-під варти автоматично припиняє мої повноваження як захисника».

Координаційний центр наголошує, що дія доручення про надання безоплатної вторинної правової допомоги не може бути припинена за жодними вказівками. Дія такого доручення припиняється виключно у випадках, визначених статтею 23 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», що і мало місце у даному разі.

Крім того, як раніше повідомляв Координаційний центр, 03.11.2015 до Регіонального центру надійшло повідомлення про затримання Корбана Г.О. в порядку ст. 208 КПК за підозрою у вчиненні злочинів, передбачених ч.1 ст. 129, ч.3 ст. 157 КК України.
Уповноваженою службовою особою Регіонального центру (черговим) згідно з графіком чергування адвокатів було видано доручення від 03.11.2015 № 026-0014475 адвокату Іщенку Олегу Борисовичу для надання безоплатної вторинної правової допомоги затриманому.

Адвокат Іщенко О.Б. прибув до затриманого Корбана Г.О. та з’ясував, що останній вже залучив захисника самостійно. Відповідно до п.3 ч.1 ст.23 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», «надання безоплатної вторинної правової допомоги припиняється за рішенням Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у разі якщо особа користується захистом іншого захисника (захисників) у справі, за якою їй призначено захисника відповідно до цього Закону». Керуючись вказаною статтею, адвокат Іщенко О.Б. повідомив про факт залучення іншого захисника Регіональний центр та надав відповідне документальне підтвердження.

«На виконання доручення центру № 026-0014475 від 03.11.2015 про представництво інтересів Корбана Г.О. мною було встановлено, що захист інтересів затриманого здійснюють захисники на платній основі Томчук О. та Барсученко І., що підтверджується копією договору з Барсученко», – повідомив адвокат Олег Іщенко.

У зв’язку з цим на підставі п.3 ч.1 ст. 23 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» Регіональним центром прийнято рішення про припинення дії доручення від 03.11.2015 № 026-0014475, відповідно, надання безоплатної вторинної правової допомоги Корбану Г.О. припинено.