назад
05.11.15

Скадовськ і Гола Пристань: співпраця заради якісного надання безоплатної правової допомоги

1be7253ab9fc17043811a023b7d4a845 XL“Скадовський Центр правової допомоги” об’єднує зусилля з Голопристанським місцевим центром безоплатної вторинної правової допомоги. Низка змін у форматі співпраці спрямовані на те, щоб людям, надто малозабезпеченим, було зручніше отримувати якісну правову допомогу, не витрачаючи зайвий час та гроші.

Ще 2009 року в місті Скадовськ Херсонської області, в приміщенні Скадовської міської ради, розпочав свою роботу Скадовський центр правової інформації та консультацій. На той час ЦПІК був структурним підрозділом Херсонського обласного фонду милосерді та здоров’я, який діяв за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

2011 року Скадовський ЦПІК продовжив свою роботу при новоствореній Скадовській районній громадській організації “Скадовщина – мій рідний край”.

В лютому 2013 року, у відповідності до Закону України “Про безоплатну правову допомогу” була створена комунальна установа “Скадовський Центр правової допомоги”, яка надає безоплатну правову допомогу жителям міста та фінансується за рахунок міського бюджету. Організація ж продовжила надавати безоплатну правову допомогу жителям Скадовського району.

Безоплатна допомога – та далеко не дешева дорога

На сьогодні, через відсутність фінансування, Скадовський ЦПІК працює на громадських засадах, оскільки комунальна установа (КУ) створена тільки для мешканців Скадовська. Однак КУ та Скадовський ЦПІК надають первинну правову допомогу, а більшість наших клієнтів для повного вирішення справи потребує вторинної правової допомоги (підготовка позовів та представлення інтересів в суді).

“Також слід враховувати матеріальне становище більшості наших клієнтів – після відкриття в Украні 100 місцевих центрів безоплатної вторинної правової допомоги ми після надання первинної правової допомоги почали направляти наших відвідувачів до Голопристанського місцевого центру БВПД, діяльність якого охоплює Голопристанський, Скадовський та Каланчацький райони, – говорить юристка КУ “Скадовський Центр правової допомоги” Віра Шульгіна. – Через деякий час у нас виникла проблема: наші малозабезпечені (особливо похилого віку) клієнти почали скаржитися на те, що ми їх направляємо за 50-60 км для отримання правової допомоги, а враховуючи, що дорога коштує туди і назад близько 100 гривень, а таких поїздок потрібно зробити мінімум 2-3, то більше 10 людей відмовилося від таких послуг”.

Ініціатива юристів – змінити та удосконалити механізм роботи

В Києві, на установчому семінарі для працівників відділів взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги 7-9 вересня 2015 року, Віра Шульгіна виступила з ініціативою. Беручи до уваги роботу Скадовського ЦПІКу з комунальною становою та тісну співпрацю зі Скадовським районним управлінням юстиції, вона донесла думку про те, що юристи ЦВПД повинні проживати на території Скадовського району.

На першому етапі було досягнуто домовленість про те, що КУ буде виконувати функцію інтегратора (враховуючи неблизьку відстань та неспроможність багатьох людей оплатити дорогу): збиратиме довідки для підписання договору з ЦВПД та направлятиме електронною поштою до Голопристанського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а також по мірі необхідності щоп’ятниці працівники ЦВПД чергуватимуть в приміщенні комунальної установи.

Кроки до спільної діяльності: все тільки починається

Враховуючи побажання та напрацювання, 21 вересня 2015 року між комунальною установою та Голопристанським місцевим центром з надання БВПД було підписано Меморандум про спільну діяльність щодо надання безплатної правової допомоги.

А вже 2 жовтня 2015 року у Скадовську ЦПІК спільно з рай управлінням юстиції та Голопристанським місцквим центром з надання БВПД організував збори з громадським активом міста Скадовска. На них були присутні 16 організацій на чолі з головою громадської ради.

“Представивши Голопристанський центр БВПД, обговоривши необхідність наближення та розвитку правової допомоги в Скадовській громаді, громадська рада вирішила викласти клопотання – документ у формі рішення ради, підтверджене протокольним рішенням, – уточнює Віра Шульгіна. – Ми звернутися з ним до керівництва Херсонської облради щодо необхідності роботи двох юристів, працівників ЦВПД, саме в Скадовську. Враховуючи ситуацію, при якій центр первинної допомоги знаходиться в Скадовську, а вторинної – у Голій Пристані , цю ідею наша комунальна установа підтримуватиме на всіх спільних заходах та зустрічах”.

skad222222222222222222

З моменту підписання Меморандуму в приміщенні КУ прийнято та перенаправлено до Голопристанського центру 5-х клієнтів. На фото ліворуч – клієнт центру, в центрі – головний спеціаліст відділу попередньої роботи з клієнтами Катерина Брага, праворуч юрист КУ Віра Шульгіна.

Фото: СРГО “Скадовщина – мій рідний край”.

23 жовтня 2015 року підписано Меморандум про спільну діяльність* щодо надання безоплатної правової допомоги між Голопристанським місцевим центром БВПД, Скадовським ЦСССДМ та ЦПІКОМ. Також СРГО “Скадовщина – мій рідний край” з метою участі у конкурсі «Інтеграція первинної і вторинної безоплатної правової допомоги на рівні територіальних громад» отримала листи-підтримки від Скадовської міської, районної рад, Скадовської райдержадміністрації т від Голопристанської міської ради, районної та Голопристанського місього центру з надання БВПД.

skadovsk memorandum OK1

skadovsk memorandum OK

 

Джерело:ІРЦ «Правовий Простір»

 

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter