назад

Соціальна програма «Муніципальна няня» – об’єкт державної турботи

В Україні почала діяти соціальна програма «Муніципальна няня». За її допомогою з 1 січня 2019 року Уряд може відшкодовувати батькам частину зарплати особи, яка доглядає їх дітей віком до трьох років.
Муніципальна няня – це будь-яка фізична особа-підприємець або юридична особа, яка може надавати послуги няні, з якою укладено угоду або договір про догляд за дитиною до трьох років.
З метою реалізації програми, 18 липня 2019 року проведено засідання круглого столу  працівників Уманського МЦ з надання БВПД, Жашківського бюро правової допомоги, Жашківського відділу ДРАЦС ГТУЮ у Черкаській області.
Увагу учасників звернуто на те, що право на «муніципальну няню» мають батьки або опікуни дітей віком до трьох років, які уклали письмовий договір з нею.
Угодою визначаються назва послуги, її обсяг, умови та строк надання, вартість, періодичність оплати, відповідальність сторін тощо.
Щоб скористатися послугою батькам необхідно звернутися до місцевого структурного підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем проживання та надати такі документи: паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтво про народження дитини, оригінал та копію договору укладеного з нянею, документи, які підтверджують оплату послуг няні, заяву про надання компенсації послуг «муніціпальна няня», заяву про перерахування коштів за послуги із зазначенням рахунку в установі банку.
30 січня 2019 року Кабінет Міністрів України затвердив порядок відшкодування вартості послуг за програмою «Муніципальна няня». Розмір компенсації становить 1 626 гривень на місяць – це прожитковий мінімум на дітей віком до шести років. Компенсація за послуги няні не скасовує виплати пов’язані з відпусткою по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, соціальні пільги та інші виплати, які отримує родина.
Під час круглого столу розповсюджені друковані матеріали системи безоплатної правової допомоги.