назад

22730109 694615617396064 2698422435464494761 n

24 жовтня у приміщенні Тернопільської обласної державної адміністрації за ініціативи керівництва Головного управління Національної поліції Тернопільської області, під головуванням заступника голови Тернопільської ОДА Юрія Юрика відбулася робоча нарада з представниками ТОДА, поліції, соціальних служб. Тема наради стосувалася соціального та правового захисту осіб похилого віку. У заході взяла участь і директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області Ірина Хондогій.

Серед присутніх були: підполковник поліції, т.в.о. начальника відділу дільничних офіцерів поліції управління превентивної діяльності ГУНП області Володимир Дідух, директор департаменту соціального захисту населення ТОДА Вадим Боярський, працівники служби у справах дітей ТОДА, Тернопільського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

22815274 694615614062731 5862245342517715501 n

Ірина Хондогій, очільниця Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській області, проінформувала присутніх про те, що на адвоката за рахунок держави згідно зі ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» мають особи похилого віку, які перебувають під юрисдикцією України, якщо їхній середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до закону для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення – на всі види правових послуг, передбачених частиною другою статті 13 цього Закону. Такими послугами є:

захист;

здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;

складення документів процесуального характеру.

“Іншими словами, якщо розмір пенсії людини становить 2 624 і менше грн, вона матиме право на адвоката на безоплатній основі”. – повідомила Ірина Хондогій.

У ході робочої зустрічі присутні прийняли рішення активізувати роботу працівників соціальних служб, дільничних інспекторів щодо виявлення фактів насильства над особами похилого віку та інформування зазначеної категорії осіб щодо права на безоплатну правову допомогу. А у разі необхідності – інформування бюро стосовно надання таким особам адресної правової допомоги.

Нагадуємо, що в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Зателефонувавши за ним, Ви зможете уточнити актуальну інформацію щодо осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, змін в законодавчій базі стосовно її надання, актуальні адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та інші питання щодо отримання такої допомоги. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.