назад

Спеціалісти бюро допомогли жінці отримати доплату за вислугу років у повному обсязі

Binder1.pdf Adobe Acrobat Pro Страница 01 Изображение 00011 лютого 2017 року до Талалаївського бюро правової допомоги звернулася жителька смт. Талалаївка із питанням щодо правильності нарахування заробітної плати. Стурбованість працівниці Талалаївської районної центральної бібліотеки викликав той факт, що розмір її заробітної плати майже не збільшився з 1 січня 2017 року. При цьому оплата праці інших працівників значно зросла.

Відповідно до ст.8 Закону України “Про Державний бюджет на 2017 рік” установлено у 2017 році мінімальну заробітну плату у місячному розмірі: з 1 січня – 3200 гривень.
Відповідно до ст. 6 Закону України “Про оплату праці” мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка) встановлюється у розмірі, не меншому за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб на 1 січня календарного року.
Стаття 3-1 Закону України “Про оплату праці” передбачає:
Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчою за розмір мінімальної заробітної плати.
Якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.
Відповідно до п. 3 Перехідних та прикінцевих положень Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” від 06.12.2016 № 1774-VIII, установлено, що мінімальна заробітна плата після набрання чинності цим Законом не застосовується як розрахункова величина для визначення посадових окладів та заробітної плати працівників та інших виплат.
Відповідно до вищевказаних законодавчих актів та керуючись наказом Міністерства культури та туризму України “Про впорядкування умов оплати праці працівників культури на основі Єдиної тарифної сітки” від 18.10.2005 N 745 та наказом Міністерства культури України “ Про внесення змін до деяких наказів Міністерства культури і туризму України” від 23.12.2016 № 1250 працівники Талалаївського бюро допомогли жінці обрахувати розмір заробітної плати. При розрахунку було встановлено, що фактично отриманий нею розмір заробітної плати не відповідає тому, який є належним їй до виплати.
Спеціалісти бюро порадили жінці звернутися до бухгалтерії відділу культури Талалаївської районної державної адміністрації із проханням надати інформацію про розрахунок розміру заробітної плати та її складові. Під час проведення розрахунку було виявлено помилку, в частині неповної виплати доплати за вислугу років ( клієнтці було нараховано доплату за вислугу понад 10 років, замість 20 років). Дана виплата є обов’язковою згідно з Порядком виплати доплати за вислугу років працівникам державних і комунальних бібліотек, затвердженого постановою КМУ від 22 січня 2005 р. N 84.
Відповідно до наказу відділу культури Талалаївської районної державної адміністрації працівниці бібліотеки здійснено перерахунок недоотриманих доплат та в подальшому буде виплачуватися доплата до заробітної плати за 20 років трудового стажу.
За отриманням правовових консультацій та захистом своїх прав мешканцям Талалаївського району можна звернутись до Талалаївського бюро правової допомоги за адресою: смт. Талалаївка, вул. Центральна, буд. 5 або зателефонувати (04634) 2-10-73 чи (04634) 2-10-85. Також, цілодобово за єдиним номером системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.