назад

Співпраця служб – запорука успіху в протидії домашньому насильству

Ізмаїльський місцевий центр з надання БВПД провів навчальний семінар з питань захисту прав осіб, які постраждали від домашнього насильства. Семінар був проведений задля розширення знань щодо поняття домашнього насильства та вдосконалення механізмів взаємодії органів і служб у сфері протидії домашньому насильству.

Завдання навчального семінару включали:

  • надання необхідних знань щодо поняття домашнього насильства, форм, причин, умов його проявів;
  • характеристика правових основ запобігання та протидії домашньому насильству;
  • інформування про можливості та повноваження системи БПД у сфері запобігання та протидії домашньому насильству;
  • обмін досвідом у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

Головна фахівчиня зі зв’язків з громадськістю та пресою Анастасія Каплієнко розповіла про види та ознаки домашнього насильства.

Ідентифікація видів домашнього насильства важлива настільки ж, наскільки у медицині важливе встановлення діагнозу. Якщо від діагнозу залежить лікування, то визначення виду насильства допоможе і при наданні правового захисту постраждалій особі», – підкреслила фахівчиня.

Про повноваження державних структур, установ та організацій, які надають допомогу постраждалим від насильства в сім’ї та про взаємодію між структурами на прикладі Ренійської громади розповіла юристка Ренійського бюро правової допомоги Анжела Пєнєва.

Начальник відділу надання безоплатної правової допомоги Ізмаїльського місцевого центру з надання БВПД розповів про адміністративну та кримінальну відповідальність за вчинення домашнього насильства.

Особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, – на всі види правових послуг, передбачених ч. 2 ст. 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», а саме:

  1. захист;
  2. здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;
  3. складення документів процесуального характеру.


Крім того, постраждалі від домашнього насильства можуть отримати кваліфіковану правову допомогу, зателефонувавши на Єдиний телефонний номер системи БПД 0 800 213 103.

Наприкінці заходу учасники дійшли висновку, що співпраця усіх уповноважених суб’єктів – запорука успіху в протидії домашньому насильству.