назад

Співпраця системи БПД Тернопільщини з Національною поліцією в сфері дотримання права затриманих осіб на захист

З метою забезпечення дотримання права на захист затриманих осіб в рамках вимог постанови Кабінету міністрів України від 30.12.2022р. № 1487 про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (далі – Порядок) директор Регіонального центру з надання БВПД у Тернопільській області Ірина Хондогій зустрілася з начальником сектору моніторингу Тернопільського РУ поліції ГУНП в Тернопільській області, капітаном поліції Андрієм Казновецьким, заступником начальника управління – начальником ситуаційного центру УОАЗОР ГУНП в Тернопільській області, підполковником поліції Романом Бовсуновським та заступником начальника слідчого управління – начальником організаційно-методичного відділу ГУНП в Тернопільській області Оксаною Цвігун.

Зокрема, учасники зустрічі розглянули вимоги вищезазначеного Порядку в частині, що службові особи Національної поліції за повідомленнями районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки здійснюють досудове розслідування стосовно осіб, які вчинили кримінальні правопорушення, передбачені статтями 335, 336, 337 Кримінального кодексу України.

Крім того, за зверненням районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ працівники Національної поліції здійснюють адміністративне затримання та доставлення призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які вчинили адміністративне правопорушення, передбачені статтями 210 та 2101 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Також, за вимогою територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки поліція подає у десятиденний строк відомості стосовно відсутності (наявності) судимості у призовників.

За результатами обговорення сторони акцентували увагу на неухильному дотриманні вимог Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2011р. №1363, у випадку здійснення затримання особи за скоєння кримінального чи адміністративного правопорушення (із складанням відповідного протоколу про затримання), працівники національної поліції зобов’язані подавати інформацію щодо затримання особи на єдиний телефонний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.

Крім того, досягнуто домовленості з Оксаною Цвігун про проведення навчальних тренінгів для особового складу слідчого управління ГУНП в Тернопільській області щодо дотримання норм КПК України при винесенні постанов про залучення захисника та під час здійснення затримання осіб за скоєння кримінальних правопорушень в порядку статей 208, 2982, 615 КПК України.

Довідково

Як отримати безоплатну правову допомогу

Зателефонувати до контактного центру системи БПД за номером 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).
Номер для дзвінків з-за кордону: +38 (044) 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв’язку).

Юристи працюють на лінії щодня: понеділок – п’ятниця з 08:00 до 19:00; субота, неділя з 09:00 до 18:00.