назад

Співпраця з новими партнерами у проєкті відновного правосуддя

Регіональний центр з надання БВПД у Київській області в особі в.о. директора Ольги Кукси та Громадська організація «Простір психологічної підтримки «В тебе все вийде» в особі голови ГО Ірини Єфремової уклали меморандум про співпрацю з метою забезпечення максимальної ефективності здійснюваних заходів при реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

Вищевказана програма, як пілотний проєкт запроваджена наказом Міністерства юстиції України та Генеральної прокуратури України № 172/5/10 від 21.01.2019, що реалізується на базі системи безоплатної правової допомоги.

Відновне правосуддя – керований медіатором (посередником) процес, під час якого правопорушник та потерпілий зустрічаються разом, обговорюють ситуацію, що сталася, і ухвалюють рішення щодо її подальшого вирішення та відшкодування завданої шкоди.

Медіація, як інструмент відновного правосуддя, має спрямовуватись на вирішення проблеми, на розвинення почуття відповідальності в особи, що скоїла кримінальне правопорушення, надавати йому змогу на виправлення, підвищувати у свідомості людей роль людини та спільноти у запобіганні злочинам та різного роду конфліктів.

Окрім органів поліції та прокуратури, які на початковій стадії спілкуються з неповнолітнім, регіональний центр з надання БВПД, як координатор пілотного проєкту, залучає до  реалізації останнього громадські організації, діяльність яких спрямована на відновлення особистості неповнолітніх і їх ресоціалізацію. Це, насамперед, ті громадські організації, в яких є штатні психологи, що готові на безоплатній основі співпрацювати з центрами БВПД та з неповнолітніми.

«Фахівець вивчає, діагностує поведінку, складає психологічний портрет дитини та формує висновок (інформаційну довідку) щодо індивідуальної роботи з дитиною. Висновки психолога використовуються для ефективнішого проведення премедіації зі сторонами та самої процедури медіації», – пояснила фахівчиня громадської організації Ірина Єфремова.

Індивідуальні заняття і тренінги з психологом, спрямовані на формування у неповнолітнього відповідних навичок — подолання стресу, підвищення самооцінки, розширення світогляду, курси психологічної корекції, робота в психологічних групах, спортивні секції, індивідуальна робота з психологом.

До участі в програмі залучаються і батьки неповнолітнього, що надає можливість на максимально ранній стадії вивести неповнолітнього із кримінального процесу.

«Відновне правосуддя покликане не замінити офіційне правосуддя, а доповнити його, залучаючи сторони і громадськість до владнання наслідків злочину і сприяючи соціальній реінтеграції правопорушника та зменшенню кількості кримінальних покарань. Співпраця з громадською організацією «Простір психологічної підтримки «В тебе все вийде» – це ще один крок нашого центру ефективніше впоратися з наслідками злочинів», – підсумувала очільниця центру Ольга Кукса.