назад

Співпраця щодо захисту прав та інтересів людей з інвалідністю

zshist prav inv 1Напередодні відзначення Міжнародного дня людей з інвалідністю фахівці Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги спільно з партнерами — відділами центру зайнятості – провели інформаційні семінари “Права людей з інвалідністю”.

Мета проведення заходів — не тільки підвищити рівень знань людей з інвалідністю про їх права, а і налагодити співпрацю у захисті прав та інтересів осіб з обмеженими можливостями.

Зазначений захід відбувся наприкінці листопада в Подільському міськрайонному центрі зайнятості. До участі були запрошені 20 безробітних, які мають інвалідність, представники Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Подільського управління соціального захисту населення.

Під час семінару директор Подільського місцевого центру Сергій Мерзляков зауважив, що згідно ст. 1 Закону України “Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні”, особи з інвалідністю в Україні володіють усією повнотою соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод, закріплених Конституцією України, Законами України, міжнародними договорами.

zshist prav inv 5

zshist prav inv 1

Директор Центру нагадав учасникам заходу про їх право на безоплатну правову допомогу. Присутні переглянули відеоролик “Обмежені можливості не обмежують прав”, підготовлений за підтримки українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні».У відеоматеріалі розповідається про те, що учасниця Паралімпійських ігор та багаторазова призерка чемпіонатів світу з пауерліфтингу серед людей з обмеженими можливостями була змушена відстоювати свої права через суд. Завдяки адвокатці, призначеній системою безоплатної правової допомоги, суд зобов’язав банк встановити пандуси.

В ході семінару обговорили нагальні проблеми присутніх, зокрема, про законодавчі гарантії трудових прав осіб з інвалідністю. Для прикладу переглянули презентований Мін’юстом відеоролик ”Я маю право!”, який демонструє успішну практику надання безоплатної вторинної правової допомоги мешканці м. Мелітополя, у якої інвалідність 2 групи, стосовно захисту трудових прав. 

Громадянка була звільнена з роботи у зв’язку з встановленням їй 2 групи інвалідності. Звільнення з підстав, зазначених у пункті 2 статті 40 КЗпП України – у разі виявленої невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок недостатньої кваліфікації або стану здоров’я, які перешкоджають продовженню даної роботи – допускається лише, якщо вони відмовляються від переведення на іншу, легшу роботу.

Тривала чи часта відсутність працівника на роботі в зв’язку з тимчасовою його непрацездатністю, факт встановлення групи інвалідності не можуть слугувати підставою для застосування п. 2 ст. 40 КЗпП. Заявниця, завдяки допомозі системи безоплатної правової допомоги була поновлена на роботі і їй була виплачена заробітна плата за час вимушеного прогулу.

Представниця Подільського управління соціального захисту населення Наталія Ладиженська розповіла про призначення державної соціальної допомоги особам з інвалідністю, порядок забезпечення їх санаторно-курортним лікуванням.

27 листопада начальниця Любашівського бюро правової допомоги Світлана Жмурко спільно з заступницею начальника Управління соціального захисту населення Любашівської РДА Іриною Заміхановською та директором Любашівської районної філії Державної установи “Центр пробації” в Одеської області Олександром Панченком провели для людей з інвалідністю інформаційний семінар.

Світлана Жмурко ознайомила присутніх з реалізацією правопросвітницького проекту Міністерства юстиції «Я маю право!», повідомила про права людей з інвалідністю в отриманні безоплатної первинної та вторинної правової допомоги та можливості отримання адресної правової допомоги.

zshist prav inv 4

Про порядок призначення та виплати пенсії особам з інвалідністю, підстави та перелік документів, необхідних для отримання державної соціальної допомоги особам з інвалідністю, порядок надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги, порядок та підстави звернення до суду та успішні приклади надання безоплатної правової допомоги йшлося 30 листопада під час проведення тематичного заходу для людей з інвалідністю, які перебувають на обліку у відділу сприяння зайнятості Подільського міськрайонного центру зайнятості (смт Окни).

Захід проходив за участі начальниці Окнянського бюро правової допомоги Альони Гушкан, заступниці директора – начальника відділу сприяння зайнятості Подільського міськрайонного центру зайнятості Галини Кушнір, завідувачки Окнянського сектору обслуговування громадян Подільського об’єднаного Управління пенсійного фонду України Тетяни Моїсєєвої та представнці Красноокнянського районного суду Одеської області Марини Паламарчук.

zshist prav inv 6

Довідково.

3 грудня відзначається Міжнародний День людей з інвалідністю, який був заснований в 1992 році Генеральною Асамблеєю ООН. Організацією Об’єднаних Націй були висвітлені виявлені проблеми людей з інвалідністю, в результаті чого права таких людей почали закріплювати на законодавчому рівні. До Дня людей з обмеженими можливостями з боку офіційних державних структур, громадських організацій і не байдужих до проблем людей з інвалідністю громадян, проводяться заходи, які спрямовані на інтеграцію людей з інвалідністю у життя нашого суспільства.

За правовими консультаціями та роз’ясненнями можна звернутися до Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Подільськ, вул. Соборна, 194-а. Телефон: (04862) 3-07-34, (04862) 3-06-56.

Контакти відокремлених відділів центру – бюро правової допомоги:

  •  Ананьївське бюро правової допомогим. Ананьїв, вул. Незалежності, 20, каб.6. Тел.: (04863) 2-22-26
  •  Балтське бюро правової допомоги: м. Балта, вул. 30 років Перемоги, 24. Тел.: (04866) 2-20-02
  •  Кодимське бюро правової допомоги: м. Кодима, вул Соборна, 88, каб.13. Тел.: (04867) 2-15-12
  •  Любашівське бюро правової допомоги: смт Любашівка, вул. Софіївська, 47, каб.1, 2. Тел.: (04864) 2-22-02
  •  Миколаївське бюро правової допомоги: смт Миколаївка, вул. Незалежності, 71а, каб. 21. Тел.: (04857) 2-20-00
  •  Окнянське бюро правової допомоги: смт Окни, вул. Комарова, 2, каб.  15. Тел.: (04861) 2-20-20
  •  Савранське бюро правової допомоги: смт Саврань, вул. Соборна, 9, каб.15. Тел.: (04865) 3-31-03
  •  Ширяївське бюро правової допомоги: смт Ширяєве, вул. Соборна, 158. Тел.: (04858) 2-22-22

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.