назад
12.09.14

Стан надання безоплатної правової допомоги у Луганській області у серпні 2014 року

 

Зусиллями адвокатів та співробітників Луганського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у серпні забезпечувалося право на захист осіб, які його потребують, у 10 районах області.

ЛуганськУ зв’язку із діяльністю на території області злочинних бандформувань терористичної організації  «ЛНР» та інших незаконних військових формувань, та проведенням у зв’язку із цим антитерористичної операції, ситуація в області продовжує залишатися надзвичайно складною. Відсутність комунікацій, продуктів першої необхідності, та головне – постійна небезпека життю і здоров’ю змусила співробітників Луганського центру БВПД залишити обласний центр. Тож наразі центр тимчасово здійснює свою діяльність у смт. Мілове Луганської області.

 

«На сьогодні продовжують надавати безоплатну вторинну правову допомогу 16 адвокатів, що співпрацюють із центром на контрактній основі. Усі вони залучаються до здійснення захисту осіб в районах Луганської області, де відбуваються затримання. І де-факто це ті райони, де працюють правоохоронні органи», – повідомляє в.о. директора Луганського центру БВПД Ольга Родіонова.

Таким чином, безоплатна вторинна правова допомога на Луганщині протягом серпня надавалась у 10 районах області, а саме Біловодському, Білокуракинському, Кремінському, Марківському, Новоайдарському, Новопсковському, Попаснянському, Сватівському, Старобільському, Троїцькому, а також містах обласного значення Лисичанськ, Сєвєродонецьк та Рубіжне.

 Луганськ серпень

Зеленим виділено райони та міста, в  яких надавалась БВПД протягом серпня 2014 року
Червоним виділено райони, в яких БВПД на разі не надається

Нагадаємо, що у липні система безоплатної правової допомоги функціонувала на території 14 районів області.

Усього протягом серпня Луганським центром БВПД адвокатам для надання безоплатної вторинної правової допомоги було видано 176 доручень (у липні – 143 доручення), у тому числі 113 доручень для здійснення захисту осіб, затриманих у кримінальному процесуальному порядку.

23 особи було затримано в порядку ст. 208 КПК України за вчинення кримінальних правопорушень, не пов’язаних із сепаратистською діяльністю.
90 осіб було затримано у зв’язку з підозрою у вчиненні кримінальних правопорушень, пов’язаних із сепаратистською, терористичною діяльністю та/ або проведенням на території області військових дій, зокрема:

– за ст. 110 ч. 2 КК України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) співробітниками СУ ГУМВС України в Луганській області було затримано 3 особи;

– ст. 114-1 ч. 2 КК України (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань, що потягло тяжкі наслідки) співробітниками СУ ГУМВС України в Луганській області було затримано 1 особу;

– ст. 114 ч. 1 КК України (шпигунство) співробітниками СУ ГУМВС України в Луганській області було затримано 1 особу;

– ст. 258-3 ч. 1 КК України (створення терористичної групи чи терористичної організації) співробітниками УСБУ в Луганській області було затримано 13 осіб;

– ст. 260 КК України (створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань) співробітниками СУ ГУМВС України в Луганській області було затримано 58 осіб;

– ст. 263 ч. 1 КК України (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) співробітниками Сєвєродонецького МВ ГУМВСУ в Луганській області було затримано 1 особу;

– ст. 402 КК України (непокора) співробітниками Луганської прокуратури з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері було затримано 13 осіб.

Усім затриманим за підозрою у вчиненні зазначених злочинів обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, за винятком 2-х (яким інкримінують кримінальні діяння, передбачені ст. 258-3 ч. 1 КК України та ст. 110 ч. 2 КК України), яким обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Адвокатами центру подано апеляційні скарги на ухвали суду про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Координаційний центр з надання правової допомоги висловлює подяку працівникам та адвокатам Луганського центру БВПД за добросовісну працю у складних умовах бойових дій на території області.

 

Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook  YouTube YouTube  Google Google+