назад
26.12.13

Стандарти якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі представлені громадськості

Quality26 грудня 2013 року у готелі «Редіссон» відбулася презентація «Розвиток кращих практик захисту у кримінальному процесі», у ході якої представлено проект Стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі (далі – Стандарти).

Проект Стандартів розроблений робочою групою у складі адвокатів, які займаються наданням або організацією надання безоплатної вторинної правової допомоги, членів Ради адвокатів України, рад адвокатів регіонів та кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури, науковців у сфері кримінального процесу. Планується, що Стандарти, попередньо схвалені Радою адвокатів України 17 грудня цього року, будуть затверджені наказом Міністерства юстиції України і будуть введені в дію вже у січні 2014 року.

Стандарти є комплексом основних характеристик моделі гарантованого державою захисту, передбачених міжнародними правовими актами, законодавством України, у межах яких та з урахуванням узгодженої правової позиції сторони захисту, захисник є незалежним в обранні стратегії і тактики захисту у кримінальному провадженні для здійснення активного та розумного захисту прав, свобод та законних інтересів клієнта всіма незабороненими законом засобами.

Вони ґрунтуються на принципах верховенства права, законності, незалежності адвокатської діяльності, конфіденційності, уникнення конфлікту інтересів, домінантності інтересів клієнта, запобігання корупції, компетентності та добросовісності у виконанні захисником своїх обов’язків.

Метою розроблення і впровадження Стандартів є:

– своєчасне надання у необхідному обсязі якісної безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі;

– методична підтримка та підвищення професійного рівня адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу у кримінальному процесі;

– забезпечення ефективного використання коштів державного бюджету, виділених на оплату діяльності адвокатів з надання безоплатної правової допомоги у кримінальному процесі.

Дотримання цих Стандартів стане обов’язковим для адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу відповідно до умов контракту (договору) з центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Інші адвокати України зможуть використовувати Стандарти добровільно.

Оцінювання якості надання адвокатами безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі відповідно до цих Стандартів здійснюється за поданням центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги комісіями, утвореними радами адвокатів регіонів.

– Вже сьогодні значна частина адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, демонструють значно вищий рівень захисту порівняно з пересічними адвокатами, які надають правову допомогу за угодою коштом самого клієнта. Стандарти дозолять забезпечити однаково високу якість захисту за рахунок держави в усіх випадках, а також зможуть захистити людей, які самостійно залучають захисника власним коштом, від недобросовісних адвокатів, оскільки клієнт за бажання завжди зможе зорієнтуватися завдяки Стандартам, чого саме він повинен очікувати від найнятого ним самим або державою адвоката, – зазначив Андрій Вишневський, директор Координаційного центру з надання правової допомоги, який виступив з презентацією «Стандарти якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі».

Участь у заході взяли представники Координаційного центру з надання правової допомоги Міністерства юстиції України, центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, правозахисних НУО, Національної асоціації адвокатів України, міжнародних організацій, а також адвокати, що надають безоплатну вторинну правову допомогу.