назад
13.07.23

Статус військовополонених у міжнародному збройному конфлікті — опубліковано чергову лекцію для адвокатів

Продовжуємо серію лекцій для адвокатів щодо реалізації права на справедливий суд та компетентний захист в справах щодо воєнних злочинів. Цього разу йдеться про статус військовополонених у міжнародному збройному конфлікті.

Адвокат з Нідерландів Ієн Едвардс розглядає основні положення Женевської конвенції про обережне поводження з військовополоненими, а також відповідні статті Кримінального кодексу України, які регламентують порушення законів війни.

З лекції ви дізнаєтесь про права та захист військовополонених, зокрема відповідні статті Женевської конвенції, які забороняють жорстоке поводження, тортури, та нелюдське поводження з полоненими. А також,  які механізми захисту встановлені для військовополонених та які кримінальні санкції передбачені за серйозні порушення.

Крім цього, експерт розглядає рішення Міжнародного кримінального трибуналу для колишньої Югославії, які стосуються порушень прав військовополонених. Ці судові рішення надають важливі уявлення про відповідальність за порушення міжнародного гуманітарного права та виявлення злочинів, пов’язаних з полоненими.

Ієн Едвардс, адвокат, який практикує в міжнародних кримінальних трибуналах з 2009 року.  Він представляє інтереси підсудних, звинувачених у найтяжчих злочинах, і має особливий досвід у справах, повʼязаних із міжнародними злочинами, вогнепальною зброєю та імміграцією. Зараз виступає перед Міжнародним кримінальним судом у Гаазі, де захищає клієнта з Дарфуру, Судан. А також представляє інтереси клієнта з Руанди в Міжнародному залишковому механізмі для кримінальних трибуналів, що базується в Аруші, Танзанія.

Попередні лекції:

  • Роль адвоката в судових процесах у справах про воєнні злочини

  • Право на справедливий судовий розгляд

  • Міжнародні стандарти прав на справедливий судовий розгляд з акцентом на права, пов’язані з захистом

  • Докази, отримані тортурами

  • Покарання в кримінальних справах

  • Командна відповідальність

  • Статус військовополонених у міжнародному збройному конфлікті

  • Підстави звільнення від кримінальної відповідальності в справах щодо воєнних злочинів 

  • Військові цілі та жертви серед цивільного населення 

Лекції підготовлені в рамках спільного проєкту Міжнародної асоціації юристів (ІВА), Міністерства юстиції України та Координаційного центру з надання правової допомоги за підтримки Асоціації правників України. Спікери — провідні правники з міжнародного кримінального права Європи та США.

Відео створенні англійською мовою, переклад українською та створення субтитрів забезпечено за підтримки USAID Justice for All Activity.

Детальніше про проєкт розповідає Марк Елліс, експерт з міжнародного кримінального права та виконавчий директор Міжнародної асоціації адвокатів 

Цикл навчальних заходів продовжується, найближчим часом заплановані лекції з таких питань:

  • тлумачення статті 438 Кримінального кодексу України через міжнародні стандарти та практику;
  • особливий акцент на заочному судочинстві — стаття 323 Кримінального процесуального кодексу України.