назад
11.12.13

«Сумлінна робота більшості адвокатів, які здійснюють захист за рахунок держави, сьогодні отримує визнання у суспільстві» – Андрій Вишневський

Vyshn memo speechВиступ Андрія Вишневського,
директора Координаційного центру з надання правової допомоги,
на відкритті церемонії підписання Меморандуму про співпрацю
між Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини
та Координаційним центром з надання правової допомоги
під час експертного круглого столу 10 грудня 2013 року:

«Сьогоднішній круглий стіл – відповідь на виклик моменту, що вимагає об’єднання зусиль правозахисних інститутів для захисту прав людини, і зокрема, у кримінальному процесі.

Система безоплатної правової допомоги функціонує вже майже рік і за цей час продемонструвала здатність створити внутрішній тиск, необхідний для гуманізації та подальшого реформування системи кримінальної юстиції.

Сумлінна робота більшості адвокатів, які здійснюють захист за рахунок держави, сьогодні отримує визнання у суспільстві. Розпочалась руйнація негативного стереотипу щодо таких адвокатів як «міліцейських» адвокатів.

Події останнього часу показали, що система витримала випробування на оперативність власних механізмів, доступність захисту вже на початкових стадіях кримінального провадження та його незалежність.

Усі 9 затриманих 1 грудня на Банковій отримали захисників безпосередньо після затримання. Трьох з них і сьогодні продовжують захищати адвокати системи безоплатної правової допомоги: Сергія Нужненка – адвокат Тетяна Гнатюк, з якою його родичі уклали договір, Валерія Гарагуца – адвокат Олександр Мірошник, Владислава Загоровка – адвокат Наталія Дорошенко. Саме її роботу дружина Загоровка Світлана публічно назвала бездоганною.
Завдяки зусиллям адвоката Світлана Загоровко була поінформована про затримання чоловіка, а сам він отримав невідкладну медичну допомогу. Завдяки зусиллям Омбудсмана та її секретаріату Загоровко за рішенням начальника ІТТ був переведений до Олександрівської лікарні у зв’язку з травмою ока.

Останній приклад ілюструє необхідність і можливості для координації наших дій з Валерією Володимирівною. Саме це і є предметом Меморандуму про співпрацю, яким ми сьогодні підписуємо».