назад
10.03.23

Система БПД та БФ «Сильні»: допомога людям, які пережили сексуальне насильство під час збройного конфлікту

Система безоплатної правової допомоги та благодійний фонд «Сильні» об’єднують зусилля, спрямовані на допомогу людям, які постраждали внаслідок сексуального насильства під час збройного конфлікту.

Такі люди часто потребують комплексної допомоги – психологічної, медичної допомоги, правової. У межах меморандуму про співпрацю передбачається перенаправлення осіб, яким потрібна правова підтримка, до системи БПД. У благодійному фонді «Сильні» надається та повністю оплачується медична, психологічна та юридична допомога людям, які пережили сексуальне насильство після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну.

Також розроблятимуться та розповсюджуватимуться спільні інформаційні матеріали щодо правової, психологічної та медичної допомоги, яку можна отримати для подолання наслідків сексуального насильства під час воєнних дій чи збройного конфлікту, для таких постраждалих.

У планах – організація та проведення спільних навчальних та комунікаційних заходів для працівників системи БПД, адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги, представників БФ «Сильні», правозахисних організацій, інших зацікавлених сторін.

Як система БПД може допомогти людям, які постраждали від сексуального насильства під час збройного конфлікту

  • надати консультацію з будь-яких правових питань
  • допомогти скласти заяву (повідомлення) про вчинення злочину до поліції
  • призначити адвоката, послуги якого будуть безоплатні (у разі відкриття кримінального провадження, розпочатого за фактом вчинення сексуального насильства) – для представництва інтересів у судах, складення документів процесуального характеру (позовних заяв, клопотань, заяв до суду).

Контактний центр системи БПД 0 800 213 103 (дзвінки безкоштовні)

Контактні дані бюро правової допомоги, офіційний сайт та інші сервіси доступу до безоплатної правової допомоги https://linktr.ee/legalaid.gov.ua