назад

Тема дня – безоплатна правова допомога: звернення, надання та порядок

{source}

{/source}

     05 жовтня 2015 року у прямому ефірі телепрограми «Тема» Хмельницької обласної телерадіокомпанії «Поділля-Центр» за участю заступника директора Регіонального центру надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Варфоломєєвої Олени Вікторівни та в.о. директора Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – начальника відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Адамчук Людмили Володимирівни, було обговорено гострі питання щодо надання та отримання безоплатної вторинної правової допомоги місцевим населенням.

     Зокрема під час прямого ефіру було чітко висвітлено такі питання як поняття та види правової допомоги, різниця між первинною та вторинною правовою допомогою, у яких напрямках надається безоплатна допомога на вторинному рівні, як здійснюється реалізація права на правову допомогу, розвіяно міф щодо безкоштовності адвокатів системи безоплатної вторинної правової допомоги, роз’яснено про порядок проведення конкурсу (відбору) адвокатів для надання безоплатної вторинної правової допомоги, про високу професійність та моральність адвокатів системи безоплатної вторинної правової допомоги.

     Крім того у черговий раз запрошеними роз’яснено про порядок звернення суб’єктів для надання безоплатної допомоги до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, у яких випадках людина може скористатися послугами адвоката, категорії осі, які відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» мають право на таку допомогу та які необхідні для підтвердження їх статусу.

     Під час прямого ефіру звернувся у телефонному режимі мешканець м.Хмельницького з питанням щодо порядку дій адвоката у кримінальній справі. Йому повідомлено, що усі дії адвокат здійснює за згодою клієнта, з обов’язковою умовою не зашкодити такому клієнту та дії адвоката мають здійснюватися лише відповідно до стандартів якості, надання правової допомоги у кримінальних справах.

     Наголошено про право звернення людини для отримання правової допомоги та обов’язок центрів системи надання безоплатної вторинної правової допомоги роз’яснити, направити або надати таку допомогу.