назад
11.11.19

Трудова дисципліна та відповідальність за її порушення

8 листопада працівником Канівського бюро правової допомоги Іриною Тананою спільно з представниками управління соціального захисту Канівської міської ради проведено “круглий стіл” з обговорення питання трудової дисципліни та відповідальності за її порушення.
Під час заходу присутнім роз’яснено, що Правила внутрішнього трудового розпорядку – це локальний нормативний акт, який регламентує організацію праці на підприємстві, в установі, організації.Їх наявність обов’язкова для всіх роботодавців, оскільки цього вимагає Кодекс законів про працю України. Однією з підстав розірвання трудового договору є систематичне невиконання працівником без поважних причин обов’язків, покладених на нього трудовим договором або правилами внутрішнього трудового розпорядку, якщо до працівника раніше застосовувалися заходи дисциплінарного або громадського стягнення.
Одним з видiв юридичної вiдповiдальностi, яка застосовується виключно до порушникiв трудової дисципліни, є дисциплiнарна відповідальність. Присутніх поінформовано про особливості застосування таких дисциплінарних стягнень як догана або звільнення, які відображаються в наказі (розпорядженні) і повідомляється працівникові під розписку. При застосуванні звільнення до працівника, як заходу дисциплінарного стягнення роботодавець не може одночасно винести йому догану за те саме дисциплінарне порушення.
Наприкінці заходупрацівникбюроознайомилаприсутніх з переліком послуг відділу «Канівське бюро правової допомоги» та порядком отриманнябезоплатноїправовоїдопомоги.