назад

Трудові права працівників

05 березня з метою підвищення обізнаності безробітних щодо переваг легальної зайнятості та застереження від проявів шахрайства під час працевлаштування,  представником Золотоніського місцевого центру з надання БВПД Тетяною Жалобною за участі фахівця з профорієнтації Золотоніської міськрайонної філії Черкаського обласного центру зайнятості Надії Калініченко проведено інформаційний семінар на тему: «Офіційне працевлаштування  – гарантія захисту трудових прав».

Питання легалізації трудових відносин на сьогодні є надзвичайно актуальним, адже існує чимало випадків, коли роботодавці уникають офіційного використання робочої сили та не укладають передбачені законодавством трудові договори.

Згідно з Конституцією України кожна людина має право на працю, яку вона вільно обирає або на яку вільно погоджується. Чимало громадян надають перевагу тимчасовим сумнівним вигодам. Працівник, отримуючи нелегальну винагороду в результаті домовленості з роботодавцем, позбавляє себе соціальних виплат та гарантій (відпустки, лікарняних, пенсії тощо).

Учасникам заходу роз’яснено, що серед негативних наслідків «тіньової» зайнятості є і такі, що стосуються суспільної небезпеки, адже всі ми є споживачами послуг у сфері громадського харчування, торгівлі, транспорту, будівництва тощо, тож необхідна їх висока якість. Нелегальна зайнятість сприяє поширенню захворювань, підвищенню рівня аварійності на дорогах, зростанню ризику виникнення нещасних випадків на виробництві, адже з неоформленим офіційно працівником не проводиться навчання з техніки безпеки, охорони праці, він не проходить передбаченого нормативними документами медичного огляду тощо.

Безробітні дізналися про порядок укладання трудового договору, цивільно-правової угоди та види шахрайства під час працевлаштування.

«Найефективнішим захистом громадян є їхня правова обізнаність. Кожен має пам’ятати, що не оформлений трудовий договір є не лише порушенням трудового законодавства, а й надалі тягне за собою низку проблем для самого працівника. Повага до себе починається з шанування законів своєї держави. Працюючи нелегально людина сама себе позбавляє права на соціальний захист та передбачені трудовим законодавством гарантії, а також ставить під загрозу своє здоров’я», – зазначила юрист місцевого центру.

Наприкінці заходу в рамках роботи дистанційного пункту надано консультації трьом громадянам з питань адміністративного права та соціального захисту.

Детальну інформацію та безоплатні правові консультації можливо отримати звернувшись до Золотоніського місцевого центру з надання БВПД: м. Золотоноша, вул. Новоселівська, 1, офіс 17 або за телефоном: 0 800 213 103 (цілодобово, безкоштовно у межах України).