назад

У Глухівському міськрайонному центрі зайнятості інформували безробітних про діяльність у сфері господарювання

ShM 180413 11У рамках реалізації проекту «Я МАЮ  ПРАВО!» та з метою інформування населення 13 квітня  головний спеціаліст Глухівського бюро правової допомоги Олександр Топрикін взяв участь у семінарі для безробітних, які перебувають на обліку у Глухівському міськрайонному центрі зайнятості на тему: «Громадянин у сфері господарювання».

Під час семінару працівник бюро розповів щодо особливостей правового статусу підприємця як  суб’єкта господарювання.

«Громадянин визнається суб’єктом господарювання у разі здійснення ним підприємницької діяльності за умови державної реєстрації його як підприємця без статусу юридичної особи відповідно. Громадянин здійснює управління заснованим ним приватним підприємством безпосередньо або через керівника, який наймається за контрактом. У разі здійснення підприємницької діяльності спільно з іншими громадянами або юридичними особами громадянин має права та обов’язки відповідно засновника або учасника господарського товариства, члена кооперативу тощо, або права і обов’язки, визначені укладеним за його участі договором про спільну діяльність без створення юридичної особи. Якщо громадянин не пройшов державну реєстрацію як суб’єкт підприємництва, хоча фактично займається підприємницькою діяльністю, то він не набуває статусу підприємця. Закон пов’язує виникнення статусу підприємця не з фактичним заняттям підприємництвом, а з державною реєстрацією як суб’єкта підприємництва. Навіть більше, якщо фізична особа займається підприємницькою діяльністю без реєстрації, то вона порушує чинне законодавство і до неї можливе застосування правових санкцій», проінформував Олександр Топрикін.

Учасникам семінару були наведені основні засади, які повинен дотримуватись підприємець: у передбачених законом випадках і порядку одержати ліцензію на здійснення певних видів господарської діяльності; повідомляти органи державної реєстрації про зміну його адреси, предмета діяльності, інших суттєвих умов своєї підприємницької діяльності; додержуватися прав і законних інтересів споживачів, забезпечувати належну якість товарів (робіт, послуг); не допускати недобросовісної конкуренції, інших порушень антимонопольно-конкурентного законодавства; своєчасно надавати податковим органам декларації про доходи.

ShM 180413 12

У завершальній частині заходу працівники бюро розповіли присутнім про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», що реалізовується Міністерством юстиції у співпраці з системою безоплатної правової допомоги. Його метою є підвищення юридичної грамотності українців та формування правової культури в суспільстві.

Учасники заходу отримали інформаційні матеріали про систему безоплатної правової допомоги в Україні,  інформаційні буклети, розроблені працівниками Глухівського бюро правової допомоги з інформацією про правові послуги, що надає бюро.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до:

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

Глухівське бюро правової допомоги –
41400,  м. Глухів, вул. Шевченко, 4. тел. (05444) 7-07-20,   (05444) 7-07-12

Кролевецьке бюро правової допомоги –
41300,  м. Кролевець, вул. Європейська, 15. тел. (05453) 9-52-47

Середино-Будське бюро правової допомоги –
41000,  м. Середина-Буда, вул. Троїцька, 2. тел. (05451) 7-10-62

Ямпільське бюро правової допомоги –
41200, смт  Ямпіль, бульвар Ювілейний, 1. тел. (05456) 2-20-50

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.