назад

У Херсоні закликали об’єднуватися навколо спільної мети – звільнення окупованих територій

До Дня кримського спротиву російській окупації в Херсоні, на площі Свободи, пройшла акція, яка зібрала не тільки переселенців з Криму, але й громадських активістів, представників політичних партій, воїнів АТО (ООС) і просто небайдужих громадян, серед яких були й фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області на чолі з директоркою Мариною Єлисєєвою.

Захід,  ініційований Херсонським міським Меджлісом кримськотатарського народу, проходив у форматі «вільного мікрофону»: присутні висловлювали свою позицію щодо ситуації у країні, закликали українців об’єднуватися навколо спільної мети – звільнення окупованих територій, читали вірші, співали Гімн України, а ще – згадали події 2014 року, коли шість років тому на головній площі Сімферополя зібралося майже 20 тисяч людей, яких не треба було переконувати, що Крим – це Україна і які намагалися мирним, демократичним шляхом відстояти свою свободу. Єдиним гаслом зібрання було: «Збереження територіальної цілісності України і недопущення ухвалення Верховною Радою АРК рішень, спрямованих на дестабілізацію ситуації в автономії». Це була наймасовіша акція за всю історію Криму. На наступний день, 27 лютого, Верховна Рада і Рада Міністрів Криму були захоплені спецпідрозділами ГРУ РФ. Тоді ж парламент Криму на вимогу загарбників оголосив про проведення референдуму про приєднання півострова до Росії.

Звертаючись до херсонців,  голова  міського Меджлісу кримськотатарського народу Ібрагім Сулейманов зазначив:

Що відчувають зараз мешканці окупованих територій, які живуть там? Чи відчувають вони турботу нашої держави? Чи відчувають, що потрібні державі? Мабуть, від них ми не отримаємо відповіді, бо сьогодні на цих територіях панує страх, страх за своє фізичне існування. Але, на мій погляд, страх є і на материковій частині України, серед нас. Звичайно, він не такий, як там. Але у мене особисто є величезне питання: чому в інформаційний простір вкидаються ідеї від деяких представників чинної влади щодо подачі дніпровської води в Крим? Вода в Крим – це майже єдиний ефективний, дієвий і найголовніше – мирний спосіб тиску на окупаційну владу, на агресора. І тому всі заклики, які стосуються подачі води до Криму, вони, як мінімум, дилетантські і як максимум – це зрада. Війна в Україні почалася із захоплення Криму і повинна завершитися тільки після його звільнення. Але для цього нам усім потрібно об’єднуватися…».

Довідково. Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 02.02.2016 р., 26 лютого відзначається як День кримського спротиву російській окупації.
У січні 2020 року депутати Верховної Ради України звернулися до Президента України з проханням офіційно встановити на державному рівні відзначення цієї дати, і 26 лютого Володимир Зеленський підписав Указ Президента України № 58/2020 про встановлення в Україні Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

Як сказано в Указі, День спротиву окупації Криму і Севастополя  встановлено з метою вшанування мужності і героїзму громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території – в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, у відстоюванні територіальної цілісності України, з нагоди відзначення річниці від проведення 26 лютого 2014 року в місті Сімферополі мітингу на підтримку територіальної цілісності України за участю кримських татар, українців та представників інших національностей.