назад

У Херсонській області відбулося громадсько-парламентське розслідування порушень прав затриманих осіб

DSCN1656smЗ 26 липня по 1 серпня 2015 року працівниками Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини С.Швецем та О.Бондаренком спільно з представниками громадськості (Всеукраїнська благодійна організація «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» – Т.Скляренко, В.Грець; ГО «Мангуст» – В. Куценко), які діяли на підставі персональних доручень, проведено низку заходів з метою моніторингу дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів, прокуратури та судів Херсонської області. До вказаної роботи долучився і Регіональний центр з надання безоплатної правової допомоги у Херсонській області.

Завдяки проведеним спільним заходам було встановлено цілу низку системних порушень прав затриманих осіб, серед яких:

  • незаконні затримання осіб за підозрою у вчиненні злочинів без ухвали слідчого судді та суду;
  • маніпуляції з часом фактичного затримання;
  • порушення, які впливають на дотримання прав людини при складенні процесуальних документів;
  • порушення при призначенні строку тримання під вартою внаслідок маніпуляцій з часом затримання;
  • порушення права на захист та інші.

Виявлено також факти, що вказують на ознаки фальсифікацій процесуальних документів та інших матеріалів кримінальних проваджень, які стали підставою для обрання запобіжних заходів стосовно затриманих осіб у вигляді тримання під вартою.

Матеріали за вказаними фактами після опрацювання будуть спрямовані до Генеральної прокуратури України для організації проведення офіційного розслідування.

Учасниками розслідування були відвідані також ізолятор тимчасового тримання Херсонського міського управління УМВС України в Херсонській області та Суворовський РВ, Великолептиський РВ, Горностаївський РВ. 

У ході цих візитів отримані відомості та матеріали, які свідчать про наявність різних порушень. Вивчені також матеріали щодо дотримання процесуальних гарантій затриманої особи в діяльності правоохоронних органів, прокуратури та суду Генічеського району Херсонської області.

Наразі отримані матеріали опрацьовуються, готуються відповідні акти реагування Уповноваженого Верховної Ради з прав людини для усунення виявлених порушень та вжиття заходів з метою недопущення їх у подальшому.

У ході провадження було напрацьовано принципово новий алгоритм взаємодії Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини та Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області, що в подальшому сприятиме суттєвому покращенню якості надання безоплатної вторинної правової допомоги затриманим особам та, відповідно, стану дотримання їхніх прав.

Завдяки спільній роботі було отримано унікальний корисний досвід та віднайдено шляхи оптимізації роботи захисників, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.

Найближчим часом з цього приводу планується провести тренінг за участю адвокатів та представників Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Детальніше на сайтах: