назад
25.10.24

У межах переговорного процесу з ЄС щодо членства України в Євросоюзі презентовано роботу системи надання безоплатної правничої допомоги

У Брюсселі відбувається двостороння зустріч Україна-ЄС за розділом 24 «Юстиція, свобода та безпека» в межах офіційного скринінгу відповідності законодавства України праву ЄС. 

Українську делегацію очолює Віце-премʼєр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України – Міністр юстиції України Ольга Стефанішина.

У складі делегації — директор  Координаційного центру з надання правничої допомоги Олександр Баранов. 

Під час цієї зустрічі Олександр Баранов:

  • презентував систему безоплатної правничої допомоги: стратегію діяльності, структуру, види правничих послуг, які надаються, категорії населення, які мають право на ці послуги, способи звернення по правничі послуги; механізм залучення адвокатів, які співпрацюють з системою безоплатної правничої допомоги, до захисту чи представництва інтересів громадян, у тому числі іноземців. 
  • Розповів про інституційні реформи: розширення переліку категорій суб’єктів, які мають право на безоплатну правничу допомогу, пілотні проєкти щодо залучення психологів до кримінальних проваджень за участю неповнолітніх через  центри з надання безоплатної правничої допомоги; «Програму відновного правосуддя за участю неповнолітніх, які є підозрюваними чи обвинуваченими у вчиненні кримінального правопорушення»; розвиток послуг дистанційної правничої допомоги та удосконалення орієнтованих на клієнта підходів у наданні послуг.
  • Про норми національного законодавства, які відповідають законодавству ЄС, а також про умови та можливість впровадження норм Директиви Ради 2002/8/ЄС про покращення доступу до правосуддя у транскордонних спорах шляхом встановлення мінімальних загальних правил стосовно юридичної допомоги в таких спорах.
  • Про найближчі плани: доповнення стандартів якості надання безоплатної правничої допомоги окремою нормою щодо особливостей захисту у кримінальному провадженні неповнолітніх; запровадження механізмів досудового врегулювання спорів у цивільних справах (справи про розлучення, спадкові справи), зокрема шляхом медіації; спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги: подання звернення  безоплатну правничої допомогу зі смартфона тощо.

Довідково. Скринінг – перший етап переговорного процесу, під час якого Єврокомісія спільно з країною-кандидатом на членство в ЄС аналізують відповідність національного законодавства цієї країни-кандидата законодавству ЄС (acquis ЄС). Двосторонні зустрічі в межах скринінгу є важливим джерелом інформації для Єврокомісії про стан готовності країни-кандидата до членства в ЄС.

Саме під час скринінгу визначаються зобов’язання України на шляху до членства в ЄС, які потім фіксуються у скринінгових звітах Єврокомісії. З цього документа буде остаточно зрозуміло рівень відповідності українського законодавства праву ЄС і подальший обсяг роботи. Також у скринінгових звітах визначаються пріоритети ключових реформ, а також кроки, які необхідно зробити від відкриття кластерів.