назад
31.01.17

У пошуках IT-новацій – до «першого правового інкубатора» Канади

IMG 1436Заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов перебуває у робочому відрядженні в Канаді – він бере участь у навчальній місії, яка передбачає ознайомлення з канадським досвідом впровадження інновацій у правовій сфері. Місія триватиме до 3 лютого 2017 року та включатиме серію зустрічей в Оттаві та Торонто. Вона організована у рамках проекту “Доступна та якісна правова допомога в Україні”, який впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти і фінансується Міністерством міжнародних справ Канади.

Мета місії – ознайомити представників української делегації з канадським підходом до створення та адміністрування регіональної зони правових інновацій, що спрямований на спрощення доступу до правосуддя та підвищення ефективності та результативності системи безоплатної правової допомоги шляхом застосування технологій та інновацій. У рамках неї запланована низка зустрічей з представниками Зони правових інновацій в Університеті Раярсон (LIZ) – «першому правовому інкубаторі в Канаді». Ця місія стане підґрунтям і для посилення інституційної співпраці із LIZ.

IMG 1427

У складі делегації – заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов та директор Львівського Центру верховенства права (ЦВП) Українського католицького університету Іван Городиський. Разом із українськими колегами участь у зустрічах взяли директор проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» Лариса Бізо, його менеджер в Україні Оксана Кікоть, менеджер проекту в Канаді Тетяна Войтан та координатор проекту в Україні Олександр Тертичка.

IMG 1515

Університет Раярсон є лідером у сфері правових інновацій у Канаді. Він створив першу зону правових інновацій на міжнародному рівні, ставши значним новатором у сфері правосуддя. «Перший правовий інкубатор Канади, задля побудови кращих правових рішень» – так позиціонують себе автори ідеї та представники LIZ. Говорячи про зону правових інновацій мається на увазі не бізнес-інкубатор у тому сенсі, який вживають у приватному бізнесі. Швидше, це гібридна інноваційна зона, що забезпечує залучення громадськості до вирішення проблем на рівні громад. LIZ надає можливість правникам – як випускникам вузів, так і студентам, а також іншим людям та організаціям використовувати свій простір, інформаційні технології, експертну підтримку та мережу контактів для реалізації ідей, які зможуть покращити сферу права та правосуддя в Канаді через розробку і впровадження інноваційних рішень та продуктів. Університет Раярсон активно співпрацює з Генеральним Прокурором та Правовою допомогою Онтаріо (Legal Aid Ontario, LAO) у сфері сприяння правовим інноваціям задля вирішення проблем доступу до правосуддя та правових послуг в Онтаріо.

IMG 1429

Українська делегація ознайомиться з Зоною правових інновацій, починаючи з її розбудови і завершуючи її щоденною операційною діяльністю, дізнається про її культуру та компоненти успіху, а також про накопичений за 18 місяців її роботи досвід. Однією з частин візиту буде питання взаємодії між підприємцями та юристами. Впродовж місії українські делегати ознайомлюються з канадським підходом до правових інновацій, вивчають, як це може допомогти у розбудові подібних ініціатив у правовій сфері в Україні.

IMG 1428

Так, вчора, 30 січня, українські делегати в Університеті Раярсон зустрілися з екс-Міністром юстиції Онтаріо, виконавчим директором LIZ Крісом Бентлі та з директором LIZ Хершем Перлісом, які й розповіли делегатам більше про Зону правових інновацій та Студентський навчальний центр (SLC) у ній, а також – мали відповідні ознайомчі екскурсії зоною.

IMG 1522

IMG 1442

Сьогодні, 31 січня, делегати продовжать вивчати особливості роботи Зони правових інновацій та інноваційні практики «народжені» в ній. Також запланована участь делегатів у сесії з питань доступу до Викликів правосуддя, яка відбудеться в LIZ за підтримки Генерального Прокурора. Також у рамках місії заплановані відвідини Офісу Правової допомоги Онтаріо (LAO) та візит до Лабораторії соціальних медіа. Цього ж дня, як планується, українські делегати матимуть зустрічі з Мохамедом Лачемі, Президентом та Віце-ректором Університету Раярсон, та Меттом Сандерсом, Президентом Майбутніх ініціатив (Ryerson Futures Inc.) Університету Раярсон.

IMG 1477

IMG 1486

Довідково

Зона правових інновацій Університету Раярсон (LIZ) – це коворкінг простір для людей та ідей, які змінюють статус кво правової системи Канади. Підприємці, правники, студенти, технічні експерти, члени уряду та лідери у своїй сфері об’єднуються на базі Зони правових інновацій для розробки та впровадження інновацій у сфері права. Зона правових інновацій допомагає у розробленні та розвитку рішень та технологій, спрямованих на покращення системи правосуддя та правових послуг – тут свою роботу почали більше ніж 150 старт-апів.

Зона правових інновацій (LIZ) працює так:

1. LIZ надає коворкінг простір, підтримку та ресурси для компаній та фізичних осіб, які працюють над власними ідеями у сфері рішень для системи права та правосуддя.
2. LIZ знайомить учасників з мережею партнерів, серед яких – організації, урядові установи та правові спільноти – задля підтримки їх власних програм дій з правових інновацій шляхом створення робочих груп, що реагуватимуть на виклики.

Зона правових інновацій належить до мережі зон Університету Раярсон, кожна з яких спеціалізується у сферах, спрямованих на зростання та трансформації. Ці зони підтримують наступне покоління підприємців та агентів змін як в Університеті Раярсон, так і за його межами.

infogr

Інфографіка: Огляд 1 року роботи Зони правових інновацій


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook  YouTube YouTube  Google Google+  тTwitter