назад
23.03.15

У рамках круглого столу обговорили питання співпраці адвокатури та Сумського обласного центру БВПД

19 03 15 Sumy19 березня 2015 року за ініціативою Сумського обласного центру з надання правової допомоги у приміщенні Головного територіального управління юстиції у Сумській області пройшов круглий стіл «Взаємодія між системою безоплатної правової допомоги та адвокатурою. Стимулювання регіональних ініціатив, спрямованих на реалізацію Меморандуму про співпрацю у сфері надання безоплатної правової допомоги  між Національною асоціацією адвокатури України та Міністерством юстиції України».

У заході взяли участь керівники адвокатського самоврядування Сумської області, Сумського центру з надання БВПД та Сумського відокремленого підрозділу громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу».

Метою заходу було обговорення проблемних питань, що можуть виникати при взаємодії між системою надання безоплатної правової допомоги та адвокатурою, поглиблення співпраці між органами адвокатського самоврядування та центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

У вітальному слові до учасників круглого столу звернулась директор центру Олена Демченко, яка представила результати роботи центру у 2013-2014 роках та розповіла про перспективи розвитку системи БПД у 2015 році.

Щодо реалізації Меморандуму про співпрацю у сфері надання безоплатної правової допомоги між Національною асоціацією адвокатів України та Міністерством юстиції України виступила Валентина Волобуєва, адвокат, заступник начальника відділу забезпечення якості надання правової допомоги в кримінальному процесі Сумського центру з надання БВПД, яка презентувала учасникам круглого столу основні положення Меморандуму та можливість їх реалізації на Сумщині.

Голова Громадської ради при Головному територіальному управлінні юстиції у Сумській області Ігор Марченко, розглядаючи питання Конституційних прав громадян на захист, вільний вибір захисника, можливості для вільного вибору захисника у випадку надання безоплатної вторинної правової допомоги, зазначив, що: «До цього часу в законодавстві України, зокрема в Законі України «Про безоплатну правову допомогу», існує правова невизначеність в питанні свободи вибору захисника».

В.о. начальника Головного територіального управління юстиції у Сумській області Валентина Трошечко зауважила, що «…з розвитком та становленням системи БВПД, питання відбору та проведення конкурсу адвокатів доцільно передати регіональним центрам». Олександра Ковальова, адвокат системи БПВД, голова КДКА у Сумській області відзначила «доцільність призначення групи адвокатів для надання БВПД у разі проведення процесуальних дій у різних районах по одному провадженню».

У ході заходу голова сумського відокремленого підрозділу ВГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Олена Сомок заявила про готовність очолюваної нею організації надавати методичну та комунікаційну допомогу при проведенні заходів із підвищення кваліфікації адвокатів.

Усвідомлюючи важливість постійної ефективної взаємодії в обговоренні проблемних питань, що можуть виникати при взаємодії між системою безоплатної правової допомоги та адвокатурою, необхідність поглиблення співпраці між органами адвокатського самоврядування та центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги в рамках реалізації Меморандуму про співпрацю у сфері надання безоплатної правової допомоги  між Національною асоціацією адвокатури України та Міністерством юстиції України, учасники круглого  столу підготували та узгодили відповідні рекомендації.

Переглянути порядок денний та список учасників заходу можна тут.

19 03 15 Sumy2

 19 03 15 Sumy3


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+