назад
20.03.15

Останні ініціативи Уряду щодо розвитку системи надання безоплатної правової допомоги в Україні посилюють можливості для реалізації права людини на захист

 

 DSC2386Про це йшлося на спільному прес-брифінгу Першого заступника Міністра юстиції України Наталії Севостьянової, заступника директора Координаційного центру з надання правової допомоги Мирослава Лаврінка та голови правління Всеукраїнської громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Вікторії Мітько, що відбувся у Будинку Уряду 20 березня 2015 року.

Наталія Севостьянова повідомила, що 11 березня Кабінет Міністрів України прийняв постанову «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо захисту прав людини шляхом спрощення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги та підвищення якості її надання», яка вносить зміни до 5 системоутворюючих актів Уряду в сфері надання безоплатної правової допомоги. Вона наголосила на новелах новоприйнятої постанови, що спрощують доступ до безоплатної вторинної правової допомоги та передбачають, зокрема:

– можливість доступу до БВПД усіх осіб, які вважаються затриманими відповідно до положень кримінального процесуального законодавства та законодавства про адміністративні правопорушення (раніше доступ до БВПД могла отримати особа, чий процесуальний статус був оформлений відповідним протоколом);

– безперервність захисту у кримінальному провадженні (особам, до яких застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, БВПД буде надаватися і після скасування такого заходу – до завершення відповідної стадії кримінального провадження);

– інші зміни, які стосуються підвищення якості БВПД через запровадження прозорої процедури відбору адвокатів, підвищення бюджетної дисципліни при здійсненні оплати наданої адвокатами БВПД, посилення спроможності Координаційного центру з надання правової допомоги.

Наталія Севостьянова нагадала, що нещодавно Міністерством юстиції було створено 100 місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, які забезпечуватимуть організацію її надання соціально незахищеним громадянам із 1 липня 2015 року, як це передбачено Законом  України «Про безоплатну правову допомогу». У кожній області передбачається утворення від 3 до 7 місцевих центрів.

«Кожен центр буде обслуговувати декілька районів та міст із загальним населенням в середньому від 300 до 500 тис. та найдовшою відстанню від місця проживання клієнта до центру близько 40 км». – Наталія Севостьянова.

За її словами, місцеві центри забезпечуватимуть безпосередню роботу із громадянами, які належать до соціально вразливих категорій: малозабезпечені, діти-сироти, біженці, ветерани війни, у тому числі учасники АТО та інші, які потребують захисту за рахунок держави. Центри виконуватимуть весь спектр функцій по роботі з клієнтами: від прийому громадянина до призначення адвоката у справі (концепція «front-office»), у тому числі забезпечуватимуть інтеграцію з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги (органами місцевого самоврядування, спеціалізованими установами, громадськими організаціями, волонтерськими рухами).

«Якщо питання, з яким звернулася людина, не належить до повноважень центру, а натомість може і повинне бути вирішене органом місцевого самоврядування, або ж певна громадська організація має додаткові ресурси для надання правової допомоги особі, такі ресурси будуть обов’язково залучені» – Наталія Севостьянова. Вона повідомила, що найближчим часом буде ініційовано внесення змін до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», зокрема для надання права на БВПД внутрішньо переміщеним особам.

Мирослав Лаврінок поінформував про проведення відкритого конкурсу для претендентів на посади директорів місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що триватиме до кінця квітня 2015 року: «Конкурс пройде у 2 етапи. Перший етап – подання відповідних он-лайн заявок – триватиме до 27 березня. Після цього претенденти, які повністю відповідають вимогам, будуть запрошені на співбесіду. Співбесіди триватимуть до 20 квітня», – зазначив він. За результатами співбесід комісія, утворена на базі відкритої громадської платформи розвитку української системи надання безоплатної правової допомоги, відбере претендентів, які будуть запропоновані для розгляду питання щодо призначення їх керівниками місцевих центрів.

«Серед вимог, які ми ставимо перед кандидатами – повна вища освіта, бажано у галузях правознавства, соціального забезпечення, держуправління чи менеджменту персоналом, загальний трудовий стаж не менше 5 років, і стаж роботи на керівних посадах не менше 2 років, а також вільне володіння українською мовою. Досвід роботи у сфері права буде перевагою», – зауважив Мирослав Лаврінок. Заступник директора Координаційного центру повідомив, що деталі проведення конкурсу, кваліфікаційні вимоги до претендентів, а також форма он-лайн заявки для участі у конкурсі доступні на сайті www.legalaid-jobs.in.ua  

За словами голови правління Всеукраїнської громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Вікторії Мітько, очолювана нею організація об′єднує фахівців, які вирішили активно сприяти державі у справі рівного доступу до правосуддя, які вболівають за свою справу та хочуть, щоб правову допомогу адвоката могла отримати кожна людина незалежно від обставин, в яких опинилась. «Усі адвокати системи керуються стандартами якості надання безоплатної правової допомоги. Крім того, співпраця із Координаційним центром дає можливість постійного професійного розвитку адвокатам через систему регулярних тренінгів з різної тематики, які є безкоштовними для адвокатів. З однієї сторони – це гарантування якості послуги БПД, з іншої – вагомий мотиваційний чинник для адвокатів» – повідомила Вікторія Мітько.

«В Україні діє ефективна система надання безоплатної правової допомоги. Зараз в системі БВПД працюють 7% від загальної кількості усіх адвокатів України. У той же час, кількість виправдувальних вироків у справах адвокатів БВПД до загальної кількості виправдувальних вироків в Україні становить 43 % (це 140 вироків)» – повідомила Наталія Севостьянова.

{module 2015-03-20. Брифінг в КМУ}


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+