назад

У рамках “Всеукраїнського тижня права” директором Сумського місцевому центру проведено брифінг

   151208 81       8 грудня 2015 року у Сумському місцевому центрі з надання безоплатної правоовї допомоги відбувся брифінг для місцевих засобів масової інформації. На запрошення відгукнулися три телеканали: «АТV», «Пульсар», «Відікон» та журналісти друкованих видань – обласної газети «Сумщина». 

Із журналістами спілкувалася Валентина Трошечко, директор місцевого центру. «Ми надаємо безкоштовну первинну правову допомогу (юридичні консультації, складення заяв, звернень та інших документів правового характеру) кожному, хто звертається до центру», – повідомила директор Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

За її словами, держава сьогодні дбає про створення рівних можливостей для доступу кожного громадянина до правосуддя і професійного захисту прав.

«З 1 липня вступила в дію широкомасштабна державна програма з надання безоплатної вторинної правової допомоги (захист у судах, складання документів процесуального характеру) у цивільних та адміністративних справах. Відповідно до програми соціально незахищені верстви населення можуть отримати безкоштовний супровід адвоката для захисту їх інтересів у суді, звернувшись до спеціалізованих центрів. Це – малозабезпечені, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, біженці. Крім того, право на вторинну правову допомогу у питаннях соціального захисту також мають учасники АТО та особи, на яких поширюється закон «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», – зазначила Валентина Трошечко.

На Сумщині діє 4 центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги – в Сумах, Конотопі, Охтирці та Шостці.

«Центри обслуговують відразу декілька територіальних громад. Якщо говорити про Сумський місцевий центрз надання безоплатної вторинної правової допомоги, то ми приймаємо жителів м. Суми, Сумського, Краснопільського та Білопільського районів, але не відмовляємо у послугах жодному відвідувачу. Для зручності людей ми систематично здійснюємо виїзні прийоми в районах», – поінформувала Валентина Трошечко.

За її словами, за п’ять місяців роботи Сумського місцевого центру прийнято більше 600 клієнтів. Найчастіше до центру звертаються за допомогою у вирішенні питань соціального забезпечення, оформлення спадщини, житлових та земельних відносин тощо.

Журналісти мали можливість побачити як працює центр, взяти інтерв`ю не тільки у спеціалістів центру, а й у людей, які того дня завітали за правовою допомогою.

У підсумку, Валентина Трошечко закликала активно використовувати своє право на безкоштовну правову допомогу та звертатися за консультаціями спеціалістів, особливо коли йдеться про підписання важливих документів.