назад
20.08.14

У рамках вивчення досвіду США у сфері правової допомоги українські експерти вирушають до Чикаго

Chicago1Завершується робоча поїздка представників Координаційного центру та адвокатів-тренерів системи безоплатної правової допомоги у США з метою вивчення досвіду надання правової допомоги. Останнім пунктом програми поїздки є місто Чикаго.

Нагадаємо, що відрядження українських експертів до США у рамках Програми професійного обміну на тему «Роль безоплатної правової допомоги в системі змагального кримінального судочинства»1 розпочалося 2 серпня 2014 року. Участь у програмі беруть директор Координаційного центру Андрій Вишневський, заступник директора Віталій Баєв та начальник управління стратегічного аналізу і планування Сергій Троценко, а також адвокати-тренери/ модератори обміну досвідом між адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу Анастасія Сербіна та Марина Старовойтова.

Під час поїздки українські експерти відвідали низку правових інституцій та організацій у різних містах США. Зокрема, учасники розпочали свою програму вивчення досвіду із східного узбережжя країни та відвідали її столицю – місто Вашингтон, де ознайомилися з правовою системою США і правовим захистом на федеральному рівні. Із 7 по 13 серпня 2014 року представники Координаційного центру та адвокати-тренери провели зустрічі та відвідали профільні установи у Майямі (штат Флорида), де ознайомились із питаннями державного захисту на рівні штату та судової медіації. 13 серпня 2014 року команда українських експертів вирушила до центрального штату країни Міссурі, де перебувала у місті Канзас-Сіті протягом 4-х днів. Там відбулися зустрілися з представниками різних слідчих органів США, виправних центрів, суду у справах неповнолітніх, юридичних фірм, що надають громадянам правову допомогу безоплатно (pro bono). У рамках поїздки до міст західного узбережжя США Портленду та Сейлему (штат Орегон), де учасники перебували з 16 по 19 серпня 2014 року, експерти відвідали офіс державних захисників та ознайомилися з особливостями їхньої роботи.

Сьогодні, 20 серпня, наші колеги вирушають до останнього пункту програми з вивчення досвіду правової допомоги у США – місто Чикаго (штат Іллінойс), де пробудуть до 22 серпня. Темою цього завершального етапу програми стане вивчення питання винесення несправедливих вироків; допомоги підсудному, який не має коштів для покриття витрат, пов’язаних із захистом його інтересів у суді; особливостей федерального апеляційного процесу та надання правової допомоги.

Планується, що представники Координаційного центру та адвокати-тренери відвідають Чиказький Проект невинуватості (Chicago Innocence Project), Постійний комітет Pro Bono та суспільної діяльності ABA ROLI, Публічну бібліотеку Чикаго, де громадянам надають правову інформацію, а також Офіс правової допомоги Іллінойсу онлайн, де ознайомляться із досвідом того, як використання сучасних технологій покращує доступ до правової допомоги. Крім того, учасники програми побувають в Апеляційному суді сьомого округу США, де ознайомляться з правовим захистом у федеральному апеляційному процесі. Також у Чикаго українські експерти візьмуть участь в обговореннях за круглим столом, темою якого стане правова допомога особам, що не мають коштів для покриття витрат, пов’язаних із захистом їхніх інтересів у суді.

1 Програму організовано Офісом з питань міжнародного розвитку, співробітництва та підготовки прокурорів (OPDAT) Департаменту юстиції США Посольства США в Україні

Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook  YouTube YouTube  Google Google+