назад

У Сумах проведений круглий стіл “Безоплатна правова допомога – на захисті індивідуальних прав громадян”

150630 21

30 червня 2015 року у Сумській обласній адміністрації відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Безоплатна правова допомога – захист індивідуальних прав громадян». Засідання передувало важливій суспільній події – 1 липня в усіх регіонах України розпочинають роботу 100 місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Відкриваючи засідання, директор Сумського місцевого центру Валентина Трошечко наголосила, що відкриття місцевих центрів – це ще один важливий крок у розбудові України як правової держави, адже тепер для багатьох верств населення, особливо соціально незахищених, правова допомога буде доступною. Це гарантується державою.

Керівник апарату Сумської обласної ради Вікторія Патютько у своєму виступі звернула увагу на те, що правова допомога повинна бути доступною для всіх жителів Сумщини, не залежно від того, наскільки далеко від центру вони проживають. А, значить, варто шукати нові й нові форми організації такої роботи.

Начальник Головного територіального управління юстиції у Сумській області Ірина Свистун, звертаючись до учасників засідання, відзначила, що створення центрів – ще одна реалізована ініціатива Міністерства юстиції, яке сьогодні активно працює у напрямку інтеграції України до європейської правової спільноти. Міністр юстиції Павло Петренко, анонсуючи відкриття аналогічних центрів в областях нашої держави, наголошує, що органи юстиції у цьому процесі стають органами справедливості для кожного українця. І цим самим ми повертаємо людям довіру до права.

Варто згадати, що першими в Україні запрацювали регіональні центри, які вже ось більше року надають людям правову допомогу. Директор Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Сумської області Олена Демченко розповіла про діяльність центру, його становлення та розвиток. Вона також відзначила, що люди відчули реальний захист держави і тому роботи у центрів тільки більшає.

Презентуючи відкриття Сумського місцевого центру, його директор Валентина Трошечко надала детальну інформацію про його структуру, нормативно-правову базу діяльності та перспективи розвитку цієї важливої справи.

Місцеві центри забезпечуватимуть доступ до безоплатної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесах для цілої низки соціально незахищених категорій громадян, таких як: малозабезпечені (особи, чий середній місячний сукупний сімейний дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів), учасники бойових дій (у тому числі, це стосується учасників АТО із відповідним статусом, та членів сімей загиблих), діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, біженці та ін. Усім цим незахищеним категоріям осіб будуть надаватися послуги адвокатів для представництва їх інтересів у цивільних та адміністративних судових спорах, а також потерпілим і свідкам у кримінальних провадженнях, якщо вони належать до категорій, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, як це визначено ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Відкритий у Сумах центр знаходиться за адресою вул. Герасима Кондратьєва, 129. Звернутися до центру за допомогою зможуть мешканці не лише обласного центру, а й Сумського, Білопільського, Краснопільського районів Сумської області, які обслуговує цей місцевий центр. Особа, яка потребує представництва своїх інтересів у суді, та немає достатніх фінансових можливостей для здійснення цього представництва, матиме змогу звернутися до центру та отримати допомогу кваліфікованого захисника – адвоката, який надаватиме свої послуги безоплатно для клієнта.Послуги адвоката оплачує держава.

Тема надання безоплатної правової допомоги наскільки важлива для соціуму, що всі його учасники, а це – керівники органів державної влади та місцевого самоврядування міста, а також Сумського, Краснопільського та Білопільського районів, представники громадськості,  долучилися до дискусії. Усі говорили про якомога ширшу інформаційну роботу, щоб, найперше, донести до людей інформацію про роботу центрів і, одночасно, обіцяли свою всебічну підтримку.

150630 22 

150630 23 

150630 24 

150630 25 

150630 26 

150630 27