назад

Учні Куликівського професійного аграрного ліцею ознайомилися з роботою системи безоплатної вторинної правової допомоги

В Куликівському професійному аграрному ліцеї відбулася зустріч учнівської молоді та працівників з директором Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Чернігівській області Іриною Протченко, директором Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимиром Бобруйком та з представниками громадської організації «МАRТ» Дмитром Науменком та Олександром Жилінським.

В ході зустрічі з учнями було обговорено питання щодо програми відновного правосуддя для неповнолітніх, зіграли в навчально-розважальну гру ««Важниця» правова» та переглянули документальний фільм «Євромайдан SOS.

Ірина Протченко розповіла, що неповнолітні іноді вдаються до правопорушень під негативним впливом найближчого оточення – сім’ї, однокласників, приятелів. Подекуди це мікросередовище вимагає від дитини довести свою приналежність до нього, вчинивши якийсь негарний вчинок – щось вкрасти, вдарити перехожого, розбити вітрину. Інколи цей необачний вчинок може зіпсувати дитині все життя.

Відновне правосуддя являє собою новий, сучасний підхід до реагування на протиправну поведінку та вчинення злочинів. Він враховує баланс інтересів громади, потерпілої особи та правопорушника. Адже, як свідчить практика, суворе покарання не є запорукою того, що така людина виправиться. Саме тут шанс надає «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину».

Програма відновлення для неповнолітніх надає можливість дітям, які допустилися помилки у житті, не розлучатися зі своїми батьками, рідними та близькими. Не потрапляти під негативний вплив осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі. Продовжувати навчання у школах та інших навчальних закладах.

Дмитро Науменко спільно з Олександром Жилінським  запропонували  учням перегляд фільму «Євромайдан SOS» . Фільм виник з ініціативи молодих правозахисників та активістів, які об’єдналися 30 листопада після побиття студентів на Євромайдані. Нині громадська організація веде моніторинг військових злочинів, займається міжнародною адвокацією та звільняє політичних в’язнів.

Володимир Бобруйко запропонував учням навчально-розважальну гру ««Важниця» правова». Учні із задоволенням взяли участь у грі, відповідаючи на запропоновані питання з категорії «Рідний край», «Життєва ситуація», «Правовий двобій», одночасно збагачуючи свої знання у правовій сфері. Завдяки тому, що захід проводився в ігровій формі, всі були дуже активними, обговорювали питання та брали участь у дискусії, озвучуючи свої думки.

Дякуємо колективу  Куликівського професійно  аграрного ліцею за активну участь у заході, бажаємо всім успіхів та скорішої Перемоги.

А також, нагадуємо найзручніший спосіб отримати консультацію – це зателефонувати за єдиним номером  0 800 213 103 (дзвінки безкоштовні у межах України) або звернутися онлайн.

Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua