назад

15050482 119754770

Правопросвітництво, а також зрощення у громадян, зокрема осіб, які не досягли 18 років, правової культури та правосвідомості — одні з першочергових завдань установ із надання безоплатної правової допомоги. Нещодавно керівник Збаразького бюро правової допомоги Сергій Русин провів урок із старшокласниками Збаразької ЗОШ №1 на тему: «Юридична відповідальність, її  сутність та види».

Під час зустрічі керівник бюро розповів учням, що поведінка людей у суспільстві реалізується у межах встановлених правил. Як зазначив Сергій Русин, “за порушення норм поведінки, тобто недотримання чи неналежне дотримання правових приписів особа несе юридичну відповідальність”. Згідно із чинним законодавством розрізняють такі її види: адміністративна, кримінальна, цивільно – правова та дисциплінарна.

Адміністративна відповідальність полягає у застосуванні до винних фізичних чи юридичних осіб адміністративних стягнень (санкцій) за вчинення адміністративного правопорушення. Такий вид відповідальності застосовується судом, колегіальними органами (виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад, адміністративними комісіями органів місцевого самоврядування), органами внутрішніх справ, органами державних інспекцій тощо. Основним кодифікаційним нормативно-правовим актом, у якому містяться норми про адміністративну відповідальність, є Кодекс України про адміністративні правопорушення.

Якщо до винної особи, яка вчинила злочин, застосували заходи державного осуду у вигляді позбавлення або обмеження волі, обмеження майнового характеру (приміром, конфіскація), то такий вид відповідальності іменується кримінальною. Кримінальний кодекс України закріплює вичерпний перелік діянь, що визнаються злочинами, а також види та форми реалізації покарань. Кримінальнопроцесуальний кодекс України, натомість, регламентує порядок притягнення особи до кримінальної відповідальності. Покарання відрізняється від інших примусових засобів тим, що виступає як реалізація кримінально-правових відносин між злочинцем і державою. Кримінальна відповідальність, зі слів Сергія Русина, – це “найбільш суворий вид юридичної відповідальності, що призначається у межах матеріального та процесуального закону.”

У разі настання цивільно-правової відповідальності на фізичні чи юридичні особи покладаються цивільно-правові стягнення (санкції) за порушення договірних зобов’язань, заподіяння позадоговірної майнової чи моральної шкоди, а також порушення особистих немайнових прав. Цивільна відповідальність є засобом відновлення порушених договірних та/чи позадоговірних зобов’язань, що полягає у відшкодуванні правопорушником заподіяної шкоди та поновленні порушених прав. Цей вид відповідальності регулюється Цивільним кодексом України.

Сергій Русин проінформував школярів, що дисциплінарна відповідальність полягає у застосуванні адміністрацією підприємства, установи, організації заходів дисциплінарного впливу за вчинення особою дисциплінарного проступку. Цей вид відповідальності може застосовуватися у порядку, встановленому Кодексом законів про працю України, законами України, відповідно до правил внутрішнього трудового розпорядку, або відповідно до спеціальних законів, дисциплінарних статутів і положень, що визначають особливості правового статусу окремих груп працівників (державні службовці, судді, співробітники органів внутрішніх справ, військовослужбовці тощо). Якщо внаслідок невиконання покладених на особу трудових обов’язків вона завдала підприємству, установі або організації майнову шкоду, тоді щодо такої особи застосовується і матеріальна відповідальність, що полягає в обов’язку повністю або частково відшкодувати завдану шкоду. Матеріальна відповідальність має двосторонній характер, оскільки і працівник, і роботодавець можуть виступати суб’єктами такої відповідальності.

Нагадуємо, що кваліфіковану безоплатну юридичну допомогу можна отримати в Збаразькому бюро правової допомоги за адресою: м. Збараж, вул. Шолом-Алейхема 19, тел.: +3803550 2 20 42.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А також дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати.