назад

Удосконалюємо навички надання якісної правової допомоги внутрішньопереміщеним особам на Запоріжжі

З початку повномасштабного вторгнення місто Запоріжжя зіткнулось з безпрецедентним зростанням кількості внутрішньо переміщених осіб, які були вимушені покинути свої домівки через агресію російської федерації. У більшості своїй люди тікали від обстрілів без жодних документів, адже евакуація була терміновою, і залишали за собою свої розбиті будинки та зруйновані життя.

Задля напрацювання ефективних підходів до вирішення наявних проблем внутрішньопереміщених ВПО юристи Запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги долучились до тренінгу, організованого нашим давнім партнером – Благодійним фондом “Право на захист”. За тему навчального семінару взяли одне з найактуальніших питань, а саме “Нормативно-правове регулювання та практичне вирішення окремих проблем захисту ВПО”.

«З початку 2023 року  до фахівців системи безоплатної правової допомоги Запоріжжя  звернулося 1239  внутрішньопереміщених осіб за отриманням безоплатної правової допомоги, 271 особа отримала безоплатну вторинну правову допомогу у вигляді складання документів процесуального характеру та представлення їх інтересів у суді. Найбільш поширені питання, з якими зверталися  громадяни стосувалися  встановлення факту народження чи смерті; стягнення заборгованості за кредитними договорами; визнання особи недієздатною та призначення опікуна; розірвання шлюбу; стягнення аліментів.» –   розповідає  директорка Запорізького місцевого центру з надання  безоплатної вторинної правової допомоги Ольга Бородіна.

Про питання встановлення фактів народження і смерті осіб на тимчасово окупованих територіях, процесуальні проблеми спричинені масштабним вторгненням, зокрема щодо відновлення провадження та виконання судових рішень, питання спадкування в умовах воєнного стану  розповіли юристи з питань внутрішньо переміщених осіб БФ “Право на захист” Єлизавета Єрьоміна, Тетяна Алтинпара, Олена Мальована.

У дружній і невимушеній атмосфері правники обмінялися наявною юридичною практикою, обговорили гострі та дискусійні питання, зокрема, щодо відшкодування шкоди за знищене чи пошкоджене майно тощо та розібрали останні зміни у законодавстві, які стосуються актуальних для ВПО питань.

За результатами тренінгу, яким були задоволені і організатори й учасники, усі дійшли висновку, що саме об’єднання зусиль державних установ та громадського сектору сприятиме найбільш повному та ефективному захисту та відновленню прав внутрішньо переміщених осіб.

За словами очільниці Запорізького  місцевого центру питання надання якісної правової допомоги вимагає постійного професійного розвитку від юристів, тому  заходи подібного формату є важливим інструментом задля удосконалення навичок надання правової допомоги, обміну досвіду, обговорення практичних кейсів надання правової допомоги внутрішньопереміщеним особам.