назад
14.06.23

Українці в Гданську, Празі та Берліні можуть отримати допомогу в консультаційних центрах Міжнародного центру з розвитку міграційної політики (ICMPD)

Консультаційні центри, які здійснюють інформаційне забезпечення і надають допомогу громадянам України та тимчасово переміщеним особам, розпочали роботу в Гданську (Польща), Празі (Чехія) та Берліні (Німеччина). 

Консультації щодо попередньої консульської підготовки, надання інформації щодо можливості та порядку отримання документів, а також іншу допомогу, зокрема з питань працевлаштування, соціального захисту, освіти та охорони здоровʼя – такі послуги можуть отримати українці в консультаційних центрах, які у травні цього року запрацювали в Польщі, Чехії та Німеччині. 

Започаткували центри в межах проєкту RRR-MFA/SMS (Resilience, Reinforcement and Recovery of Ukrainian Migration and Consular Services), що реалізується Регіональним офісом ICMPD у Східній Європі та Центральній Азії. Проєкт фінансується Міністерством внутрішніх справ Німеччини та Міністерством внутрішніх справ Чехії.

Український консультаційний центр у Гданську працює (онлайн та очно) за такими основними напрямками: 

  • надання інформаційної допомоги громадянам України з питань, що пов’язані зі статусом тимчасового захисту, та консультацій щодо добровільної репатріації та реінтеграції в Україні; 
  • консультування громадян щодо попередньої консульської підготовки в тісній координації з Консульством України в Гданську щодо: консульських послуг, переліку необхідних вимог та документів, що надаються в консульстві, стосовно конкретної послуги;
  • інформаційна допомога щодо можливості та порядку отримання документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України через ДП «Документ» у м. Гданську;
  • консультування громадян України з питань легалізації перебування осіб, які приїхали з України, соціального захисту, освіти, медичних послуг, працевлаштування, адаптації та інтеграції в Польщі.

Адреса: Gdansk, Mikołaja Gomółki 2, офіс 10, партер (будівля поруч із Консульством України в Гданську). 

Контакти для отримання консультації та подальшої комунікації: +48 518 034 444, CC-Gdansk@icmpd.org, пн-пт – з 09:00 до 17:00 (окрім національних свят). 

Сторінка у Facebook тут.

Український консультаційний центр у Празі працює (онлайн та очно) за такими основними напрямками: 

  • надання інформаційної допомоги громадянам України з питань, що пов’язані зі статусом тимчасового захисту та консультацій щодо добровільної репатріації та реінтеграції в Україні; 
  • консультування громадян щодо попередньої консульської підготовки в тісній координації з Консульством України у м. Прага щодо: встановленого порядку обслуговування в консульстві; різновидів консульських послуг, що надаються громадянам Консульством України в Празі; переліку необхідних вимог та документів, що надаються в консульстві, стосовно конкретної послуги; безпосередньої підготовки працівниками Центру проєктів документів, зокрема нотаріального характеру (заяви, довіреності тощо) для подальшого отримання консульської послуги в Консульстві України в Празі; 
  • інформаційна допомога щодо можливості та порядку отримання документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України через ДП «Документ» у м. Прага;
  • допомога (в межах наявної інформації) щодо доступних послуг та підтримки тимчасово переміщених осіб в Чехії.

Адреса: Крайовий центр надання допомоги Україні (Krajské asistenční centrum pro uprchlíky z Ukrajiny (KACPU), nám. OSN 844/1, 190 00 Praha 9, офіс на 2-му поверсі. 

Контакти для отримання консультації та подальшої комунікації: +420 722 032 678, CC-Prague@icmpd.org (в межах визначених робочих годин KACPU): пн-чт – з 08:00 до 15:00, пт – з 8:00 до 14:00 (окрім національних свят). 

Сторінка у Facebook тут.

Український консультаційний центр у Берліні здійснює інформаційне забезпечення та допомагає громадянам України та тимчасово переміщеним особам у Німеччині за такими напрямками:

  • надання консультацій онлайн та офлайн;
  • допомога в заповненні документів;
  • підготовка листів-відповідей;
  • бронювання термінів (приватні та державні установи у тому числі медичні).

Спектр основних питань, з якими можна звертатися до консультаційного центру: працевлаштування, отримання соціальної допомоги, супровід перекладача, допомога в пошуку житла тощо.

Адреса: Am Treptower Park 14, 12435 Berlin (будівля, де розташований паспортний сервіс ДП «Документ»).

Контакти для отримання консультації та подальшої комунікації: +49 152 082 774 08, CC-Berlin@icmpd.org, пн-пт – з 10.00 до 17.00, перерва – з 13.00 до 13.30. Запис на консультацію https://laruhelpsukraine.com/uk/meni-potribna-dopomoga/

Нагадаємо також, що українці за кордоном, які потребують юридичних консультацій та розʼяснень з питань українського законодавства, можуть звернутися до системи безоплатної правової допомоги. Щоб проконсультуватися з юристом, потрібно:

  • зателефонувати до контактного центру системи БПД за спеціальним номером для дзвінків з-за кордону:  +38 (044) 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами оператора зв’язку);
  • написати у телеграм https://t.me/LegalAidUkraineBot (кнопка «Отримати консультацію»);
  • зателефонувати з телеграм: https://t.me/+380677213103.

Планується також залучити партнерські юридичні організації у Польщі, Німеччині та Чехії до роботи консультаційних центрів, які зможуть надавати безкоштовну кваліфіковану допомогу з юридичних питань відповідно до законодавства країни перебування. Порядок залучення професійних юристів зараз опрацьовується між Міжнародним центром розвитку міграційної політики та Координаційним центром з надання правової допомоги, що належить до сфери управління Міністерства юстиції України, та Українською фундацією правової допомоги (ProBono Lab).