назад
24.06.14

Уряд спростив порядок розрахунку з адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу

kmu 25018 червня 2014 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 192, якою внесено зміни до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу (далі – Порядок), затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 04.03.2013 № 130. Прийнята постанова має на меті поєднати особливості часових рамок бюджетного процесу та кримінального провадження.

Нова редакція Порядку прямо передбачає, що бюджетні кошти зможуть бути використані як для оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу протягом поточного бюджетного періоду, так і для адвокатів, які почали надавати таку допомогу до початку поточного бюджетного періоду та надавали її до виникнення передбачених законом підстав для припинення надання безоплатної вторинної правової допомоги. Це нівелює проблемні ситуації з своєчасною оплатою праці адвокатів, які виникали коли адвокат надавав правову допомогу більше одного року або якщо відповідні платіжні документи надійшли від адвоката із запізненням.

Окрім цього, у Порядку застосовано передбачений Законом «Про безоплатну правову допомогу» узагальнюючий термін «оплата діяльності адвоката з надання безоплатної вторинної правової допомоги», який включає безпосередньо оплату послуг з надання такої допомоги, а також відшкодування відповідних витрат.

Спрошено також процедуру оплати праці адвокатів, які надавали допомогу громадянам у кримінальних справах до 1 січня 2013 року. Держава продовжить розрахунок за правову допомогу, надану адвокатами в порядку Кримінально-процесуального кодексу України, який втритив чинність, але тепер цей процес відбуватиметься безпосередньо на місцевому рівні без залучення Координаційного центру.