назад

В Дніпрі відбувся семінар щодо запровадження найкращих міжнародних практик та принципів правосуддя, дружнього до дитини

Юристи системи безоплатної правничої допомоги в Дніпропетровській області долучилися до навчально-методичного семінару «Особливості виконання повноважень ювенальними прокурорами з урахуванням найкращих міжнародних практик та принципів правосуддя, дружнього до дитини», що відбувся за ініціативи Дніпропетровської обласної прокуратури.

Серед тем семінару — реалізація пілотного проєкту щодо імплементації міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини, у практичну діяльність. 

Окрему увагу учасники приділили практичним аспектам реалізації та проблемним питанням впровадження проєкту в регіоні, зокрема забезпеченню дотримання прав дітей на професійну правничу допомогу.

Так, начальниця Південно-Східного управління надання безоплатної правничої допомоги Анастасія Юхименко відзначила важливість залучення адвоката дитині, яка є потерпілою або свідком у кримінальному провадженні.  А також зауважила на можливості отримати захисника безоплатно — для цього законний представник має звернутися до найближчого бюро правничої допомоги. 

«Нам важливо бути доступними, зрозумілими та надійними. Необхідно гарантувати, що інтереси навіть найменших, також захищені. Принципи правосуддя, дружнього до дітей, покликані забезпечити все це, гарантувати, що всі діти мають адекватний доступ до правосуддя, і ставлення до них є шанобливим і чуйним», — зазначила Анастасія Юхименко.

Про дії адвоката, який представляє інтереси дитини, розповіла Наталія Радіонова — адвокатка, яка співпрацює з системою БПД, і залучається до надання БВПД дітям. Яка детально розповіла про комунікацію із законним представником, конфіденційні зустрічі та узгодження правової позиції.