назад
13.03.23

В ефірі Чернігівської радіохвилі обговорили особливості надання безоплатної правової допомоги на Чернігівщині.

Підвищити правову грамотність українців, рівень обізнаності про свої права та механізми їх захисту- саме про це 9- го березня  в ефірі Чернігівської радіохвилі говорили заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області Олеся Пирковська спільно з директором Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Володимиром Бобруйком.

Олеся Пирковська розповіла слухачам, що таке безоплатна правова допомога. Це допомога, яка гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів державного бюджету, місцевих бюджетів та інших джерел. Зокрема, наголосила на тому , що основним завданням Регіонального центру є створення рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя шляхом організації надання безоплатної вторинної правової допомоги, а саме забезпечення надання таких видів правових послуг:захист;здійснення представницьких інтересів осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;складання документів процесуального характеру.

Володимир Бобруйко зауважив на тому, що відповідно до покладених на місцевий центр завдань, центр виконує такі функції: надає правову інформацію, консультації і роз’яснення з правових питань, забезпечує складення заяв та скарг . Найчастіше люди звертаються до місцевого центру за консультацією і роз’ясненням з таких правових питань як: розірвання шлюбу, утримання дітей, сплата аліментів, порядок набуття та реалізації права власності на земельну ділянку, порядок пенсійного забезпечення осіб, звільнених з військової служби, пенсійного забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, право на пенсію зі зниженням пенсійного віку, пенсійне забезпечення осіб з інвалідністю, порядок і умови перерахунку пенсій, порядок переказування пенсій громадянам, які виїхали за кордон. А також, за правовою допомогою звертаються й військовослужбовці, найчастіше з таких питань :як отримати статус УБД, підстави для звільнення з військової служби військовослужбовця , а також найпопулярніше питання виникає чи можливо  під час дії воєнного стану військовослужбовцям отримати щорічну основну відпустку.

 

Прослухати радіо ефір, який вже вийшов, можна за посиланням: