назад
15.04.13

Відбулася зустріч з делегацією Республіки Таджикистан

Tadjikistan15 квітня 2013 року у приміщенні Міністерства юстиції України відбулася зустріч делегації Республіки Таджикистан, на чолі з Першим заступником Міністра юстиції Таджикистана Абдуманоном Холіковим, з Першим заступником Міністра юстиції України Інною Ємельяновою

Крім того, участь у зустрічі від української стороно взяли: від Координаційного центру з надання правової допомоги – Андрій Вишневський, директор, та Віталій Баєв, заступник директора; від програми “Верховенство права” Міжнародного фонду “Відродження” – Роман Романов, директор, Василина Яворська та Ольга Жмурко, менеджери, Ольга Гальченко, асистент; від Української фундації правової допомоги – Антоніна Бондаренко, керівник інформаційно-просвітницького напряму.

В ході зустрічі таджикська сторона висловила високу зацікавленість у вивченні українського досвіду розроблення та впровадження системи безоплатної правової допомоги. Пан Абдуманон Холіков повідомив, що сьогодні Таджикистан зіткнувся з тими ж проблемами, які Україна вже вирішила або знаходиться на шляху вирішення: неефективна система правосуддя (спадок від Радянського союзу), недосконале законодавство у сфері захисту прав людини, відсутність єдиного бачення у становленні національної адвокатури тощо. Тому досвід країни, яка одна з найперших на теренах СНД запровадила систему безоплатної правової допомоги, попередньо узагальнивши кращий світовий досвід розробки подібних систем, є надзвичайно цінним. Українська ж сторона погодилася поділитися власними досягненнями та окреслити основні проблеми, з якими зіткнулася, на сучасному етапі формування системи. 

З презентацією про історичний аспект розвитку законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, суть безоплатної правової допомоги, повноваження Кабінету Міністрів та Міністерства юстиції у цій сфері, особливості відбору адвокатів до системи безоплатної правової допомоги виступив директор Координаційного центру Андрій Вишневський.

Довідково: метою навчального візиту делегації Республіки Таджикистан в Україну є вивчення досвіду розроблення та реалізації Закону України “Про безоплатну правову допомогу” та реалізації Ініціативи “Посилення правових можливостей бідних верств населення” у контексті надання безоплатної правової допомоги.

Делегація перебуватиме в Україні до 21 квітня 2013 року і ознайомиться з особливостями надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги на базі відповідних центрів у Львівській, Хмельницькій та Полтавській областях.