назад

У межах медіапроєкту знайомимо краян з особливостями “БПД на Закарпатті в умовах воєнного стану”

У рамках реалізації спеціального медіапроєкту “Безоплатна правова допомога на Закарпатті в умовах воєнного стану”, відбувся другий його етап. Директори Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області Василь Попадинець та Мукачівського місцевого центру – Костянтин Молнар у програмі регіонального телебачення “М-Студіо” ознайомили краян з особливостями функціонування системи БПД під час війни.
 В.Попадинець зазначив, що на центри та бюро правової допомоги на Закарпатті, окрім звичної роботи – забезпечення доступу до БПД усіх, хто цього потребує, правопросвітницької діяльності, реалізації пілотних проєктів тощо, лягло значне навантаження через величезний потік до нашої області вимушених переселенців із регіонів, де відбувалися чи відбуваються бойові дії, тимчасово окупованих територій.
У зв’язку з цим число внутрішніх переселенців на Закарпатті у перші місяці сягнуло близько 300 тисяч, з них понад 100 тисяч – в Ужгороді.
Більша частина з них, окрім гуманітарної допомоги, потребувала правової підтримки. Система БПД негайно відреагувала на нові виклики. Перш за все, створенням нових консультаційних пунктів у місцях компактного проживання переселенців.
 Наразі на Закарпатті функціонує 57 консультаційних пунктів, 25 з яких у місцях поселення ВПО.
З початку війни, з 24 лютого, до центрів та бюро правової допомоги на Закарпатті надійшло 5 727 звернень, з них за безоплатною вторинною правовою допомогою – 455.
Кількість зареєстрованих звернень від ВПО – 2 811, з них БВПД – 87.
 Окрім того, система безоплатної правової допомоги сприяє прокуратурі у документуванні та фіксації воєнних злочинів, а також злочинів проти людяності, заподіяних унаслідок повномасштабного вторгнення рф в Україну, шляхом збору та фіксації працівниками центрів відомостей від осіб, які були очевидцями або потерпілими воєнних злочинів на території України, починаючи з 24 лютого 2022 року.
Правопросвітництво, роз’яснювальна робота серед ВПО щодо необхідності свідчити про злочини рф, яку проводять фахівці центрів та бюро правової допомоги, дуже важливі. Люди не повинні боятися, що їхні свідчення можуть бути розголошеними. Окрім того, вони повинні знати, що саме завдяки документуванню злочинів рф можна буде отримати компенсацію за завдані збитки, визначати розмір репарації від рф та притягнути винних до кримінальної відповідальності.
Наразі фахівцями проведено 143 правопросвітницьких заходів та інформаційних кампаній, дані про 109 постраждалих/очевидців скеровано групі Офісу ГПУ та іншим правоохоронним органам (для проведення за їх участю відповідних процесуальних дій).
Також надати свідчення про злочини можна і на сайті інтернет-ресурсу https://warcrimes.gov.ua/. Тут є покрокова інструкція для тих, хто передає свідчення про злочини рф, дотримуючись її, кожен зможе зробити великий вклад у нашу спільну перемогу і на юридичному фронті.