назад
23.02.15

Відбувся семінар з обговорення питань реалізації пілотного україно-нідерландського проекту з внутрішнього контролю на прикладі діяльності Координаційного центру з надання правової допомоги

Trening23 лютого 2015 року у м. Київ відбувся установчий семінар в рамках проведення пілотного проекту з внутрішнього контролю на прикладі діяльності Координаційного центру з надання правової допомоги.

Вказаний проект започатковано у розвиток першого пілотного проекту, який реалізовувався протягом жовтня-грудня 2014 року за підтримки Міністерства фінансів Королівства Нідерланди. 

 

Оцінюючи результати роботи першого пілотного проекту, начальник Управління гармонізації державного внутрішнього фінансового контролю Державної фінансової інспекції України Сергій Чорнуцький у ході Міжнародної конференції “Якість безоплатної правової допомоги”, зокрема, зазначив: «Ми хотіли провести пілотний проект, показовий для усієї України. Хотіли показати, як потрібно будувати систему внутрішнього фінансового контролю, і були впевнені у тому, що, оскільки це нове для України, ми зараз прийдемо в Міністерство юстиції, зайдемо в Координаційний центр, побачимо, що там немає ніякої системи внутрішнього контролю, немає налагоджених процесів управління ризиками і т.д., і показово розкажемо та покажемо відповідну систему внутрішнього контролю. Але коли ми вийшли на Координаційний центр і почали оцінювати його систему внутрішнього контролю, виявилося, що на 99% така система внутрішнього контролю у цій установі є. Так, вона не була формалізована, задокументована як це передбачають стандарти. Але в цілому вона була і ефективно функціонувала. Тому нам у пілотному проекту довелося не будувати систему внутрішнього контролю, а оцінити ту систему контролю, яка була, та лише дати рекомендації щодо її покращення».

Так, за результатами роботи проекту та його рекомендацій Координаційним центром взято курс на формалізацію та удосконалення системи управління ризиками. «Наразі ми будуємо систему внутрішнього аудиту, яка на відміну від практики традиційних пострадянських контрольно-ревізійних служб, до яких ми звикли і які займалися виключно аудитом фінансово-господарської діяльності, буде зосереджуватися на аудиті ефективності, якості внутрішнього контролю і управлінням ризиками»Андрій Вишневський, директор Координаціного центру з надання правової допомоги.

Що ж до новозапочаткованого проекту, його реалізація запланована на лютий-квітень 2015 року.

Участь у семінарі взяли: керівник проекту Ян ван Тайнен (Міністерство фінансів Королівства Нідерланди), співкерівник проекту Руслана Рудніцька;

від Координаційного центру – директор Андрій Вишневський, начальник управління стратегічного аналізу і планування Сергій Троценко та заступник начальника відділу внутрішнього фінансового контролю Віталій Охріменко;

від Держфінінспекції: начальник Управління гармонізації державного внутрішнього фінансового контролю Сергій Чорнуцький та інші.

Всі учасники семінару увійшли до робочої групи, що забезпечуватиме реалізацію пілотного проекту.

В рамках заходу директор Координаційного центру Андрій Вишневський поінформував присутніх про стан реалізації рекомендацій за результатами попереднього пілотного проекту.Також було обговорено цілі та очікувані результати нового проекту.

Учасники погодились, що робота пілотного проекту буде сфокусована на питаннях процедур управлінської підзвітності у зв’язку з розбудовою системи безоплатної правової допомоги, для забезпечення надання з 1 липня поточного року безоплатної правової допомоги у повному обсязі, передбаченому Законом України «Про безоплатну правову допомогу», визначенні ключових ризиків та способів управління ними.

  

Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах: