назад

Відкритий діалог з курсантами Херсонського факультету Одеського державного університету внутрішніх справ

Дізнатися про функціонування безоплатної правової допомоги на Херсонщині, організацію надання правової допомоги представникам соціально незахищених і вразливих категорій громадян; як протидіяти домашньому насильству; як виявити факти булінгу у  шкільному середовищі. Про ці та інші напрями роботи йшлося під час зустрічі фахівців Регіонального центру з надання БВПД Олени Іпатенко та Лариси Аболончикової з курсантами третього курсу Херсонського факультету Одеського державного університету внутрішніх справ.

Зустріч пройшла у форматі відкритого діалогу, активну участь взяли також регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Оксана Троніна та члени кафедри адміністративного права та адміністративного процесу Херсонського факультету Одеського державного університету внутрішніх справ.

Захід відкрила професор кафедри адміністративного права та адміністративного процесу, доктор педагогічних наук Юлія Кузьменко, а заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД Олена Іпатенко в деталях розповіла про діяльність системи БПД на Херсонщині.

«Завдяки системі БПД у всіх нас з´явився унікальний шанс: отримати юридичну консультацію, вирішити «безперспективні» справи, які тривають роками, навіть вирішити правові спори у позасудовому порядку. На це мають право всі без виключення громадяни, причому на безоплатній основі, – наголошувала Олена Іпатенко. – Наша система – одна з найбільш розгалужених і прогресивних у світі. В Україні діє понад 550 точок доступу до безоплатної правової допомоги. Це регіональні, місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги. Починаючи з 2013 року, послугами системи БПД скористалося понад 2 млн. українців».

Присутніх, серед яких були й мешканці віддалених районів, вразив той факт, що майже в кожному районному центрі є бюро правової допомоги, де можна отримати правові послуги. Це дійсно зручно і не потрібно витрачати час та додаткові кошти.

Розказуючи про правові послуги, які надають центри безоплатної вторинної правової допомоги Херсонської області, Олена Вікторівна зокрема пояснила, що сьогодні завдяки системі БПД забезпечено ранній доступ до правової допомоги усіх затриманих. Адже, завдяки цілодобовому механізму інформування регіональних центрів протягом двох годин до кожного затриманого прибуває адвокат. Це значно мінімізує порушення прав затриманих осіб з боку органів, які здійснюють затримання.

Вразила присутніх й кількість виправдувальних вироків та випадків закриття провадження, яких досягли адвокати системи БПД. Це понад 2,5 тисяч за 6 років роботи.

Не залишилася осторонь й тема домашнього насильства, насильства у шкільному середовищі, адже з такими проблемами звертаються до місцевих центрів або бюро доволі часто.

Начальниця відділу комунікацій та правопросвітництва Лариса Аболончикова навела приклади успішних справ захисту постраждалих від домашнього насильства осіб, які здійснили адвокати системи БПД Херсонської області та запропонувала переглянути відеоролики.

На основі сюжетів з фільму курсанти переконалися, що багатьох злочинів можливо було б уникнути, якби своєчасно була надана юридична допомога.

Особлива тема, яка також привернула увагу курсантів, – це недопущення порушень основних прав і свобод  громадян у місцях несвободи. Про все це розповіла Оксана Тропіна, яка також ознайомила молодь з інститутом Уповноваженого ВРУ з прав людини, роботою його представництва у Херсонській області та навела конкретні приклади виявлених порушень під час моніторингових візитів до місць несвободи.

Дізнались курсанти і про базу правових консультацій «WikiLegalAid»,  якою можуть користуватися не тільки юристи або студенти-правники, але й пересічні громадяни. Вони зацікавилися цією новацією і зрозуміли, як іноді просто отримати відповідь на поставлене запитання, одержати правову консультацію. Тож проєкт Міністерства юстиції України щодо спрощення процедури надання правової допомоги дійсно діє.

«Система БПД завжди відкрита для молоді, для вас ми проводимо Дні відкритих дверей, студенти вашого навчального закладу проходять у Регіональному центрі виробничу практику», – зазначила Олена Іпатенко, додавши, що неможливо знати все, потрібно кожного дня працювати над собою, над рівнем знань законодавства, вміти взяти на себе відповідальність за прийняті рішення, своєчасно прийти на допомогу.

Спілкування виявилося дуже цікавим і водночас змістовним, чому сприяла і тепла дружня атмосфера, яка панувала під час зустрічі.